Alte știri

Biblioteca Națională vă invită să vizitați expoziția de carte tematică „Holocaustul – dreptul la memorie”

Pinterest LinkedIn Tumblr

La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aprobată de către Adunarea Generală ONU în data de 1 noiembrie 2005, iar din 26 noiembrie 2015 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea cu privire la includerea acestei zile în lista datelor comemorative oficiale în calitate de Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

În fiecare an, 27 ianuarie este ziua când omenirea deplânge pe cei care au fost exterminați și torturați în lagărele naziste, cele de concentrare, de muncă forțată și închisorile regimului hitlerist.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de carte tematică „ Holocaustul – dreptul la memorie”, care conține circa 70 de documente din colecțiile bibliotecii. Scopul expoziției: Promovarea și valorificarea documentelor cu conținut științific și didactic despre soarta evreilor de pretutindeni.

Numărul victimelor din rândul evreilor basarabeni care locuiau pe atunci pe teritoriul Moldovei actuale, a fost evaluat de către diferiți savanți și cercetători în mod diferit: de la 87 de mii (Hathan Ak) până la 250 – 300 de mii (Rab. Moses Rosen). Până pe 1 decembrie 1941, majoritatea absolută a evreilor din Basarabia a fost nimicită sau exilată în Transnistria. Basarabia, ca și alte țări, a fost declarată teritoriu „curățat” de evrei.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 31 ianuarie 2021.

loading...

Comments are closed.