Biden, înainte de întâlnirea cu Putin de miercuri: Este un adversar demn. Există domenii în care putem coopera

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin, de miercuri de la Geneva, suscită tot felul de întrebări şi pregătirile sunt cât se poate de intense.

Președintele american promite să îi spună omologului său rus care sunt “liniile sale roşii”. Același mesaj vine și din partea Rusiei. Dar ambele țări anunță că sunt deschise cooperării.

Orașul elvețian Geneva va fi scena unei întâlniri bilaterale mult așteptate dintre cei doi președinți. Este pentru a treia oară în istorie când reprezentanţii Rusiei şi Statelor Unite se întâlnesc aici pentru discuții.

Joe Biden, președintele SUA: “Am aflat că este, așa cum se spune în sport, un adversar demn. Îi voi spune clar președintelui Putin că există domenii în care putem coopera, dacă alege asta. Dar, dacă alege să nu coopereze cum a mai făcut-o în trecut în legătură cu securitatea cibernetică și alte activități, atunci vom răspunde.”

Problema atacurilor cibernetice se pare că va fi una dintre principalele teme de discuții dintre cei doi președinți. Subiect dezbătut și la Summitul Nato de la Bruxelles. Mai mult, președintele american a afirmat la începutul lunii că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei după ce mai multe companii din Statele Unite au fost grav afectate de astfel de atacuri. Dar, într-un interviu acordat presei americane, Putin cataloga ipoteza cum că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA ca fiind un lucru de-a dreptul “grotesc”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: “Ar trebui să încercăm să găsim modalități de soluționare a relației noastre (cu SUA). Care azi se află la un nivel extrem de scăzut. Toţi știm asta.”

De asemenea preşedintele rus a mai vorbit şi despre un posibil schimb de prizonieri între Rusia şi SUA, arătându-se deschis faţă de o astfel de posibilitate.

Experții în probleme de relații internaționale, chiar şi cei din zona Rusiei, susțin că în ciuda disputelor dintre cele două țări, care vor rămâne și pe viitor, este totuși un pas important că cei doi au ales să poarte această discuție.

Dmitry Suslov, profesor Studii Europene și Relații Internaționale: “Confruntarea generală dintre cel două țări va rămâne cu siguranță. Dar, după ce am spus toate acestea, atât Rusia, cât și Statele Unite sunt interesate de o anumită stabilitate sau aș spune chiar de înghețarea confruntării și prevenirea unor escaladări ulterioare sau de o deteriorare a relațiilor.”

Este bine-știut însă faptul că Rusia nu reacționează bine la criticile aduse de Occident, mai ales când vine vorba de teme precum situaţia opozantului Alexei Navalny sau relația cu Ucraina.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share