Bilanțul activității Fracțiunii BCS în Parlamentul Republicii Moldova pentru anul 2023

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, principala forță de opoziție în Parlament, a înregistrat o serie de inițiative legislative și de control al guvernului pe parcursul anului 2023.

Conform datelor oficiale, BCS a înregistrat 123 de inițiative legislative, dintre care 47 sunt juridice, 35 sociale, 30 economice și 11 politice. De asemenea, BCS a propus includerea în ordinea de zi a ședințelor plenare a Parlamentului 23 proiecte de legi/hotărâri și 57 de amendamente.

În plus, BCS a solicitat 39 de audieri ale conducătorilor instituțiilor de stat, a depus 2 moțiuni de cenzură și 5 moțiuni simple asupra politicilor guvernului, precum și 20 sesizări la Curtea Constituțională.

BCS dispune de 3 funcții de conducere în cadrul comisiilor permanente: 1. Comisia drepturilor omului și relații interetnice condusă de către Grigore Novac; 2. Comisia mediu și schimbări climatice condusă de către Valeriu Muduc și Comisia de control al finanțelor publice condusă de către Tatiana Cunețchi.

BCS a fost o forță politică activă în Parlamentul RM pe parcursul anului 2023. Inițiativele legislative și de control ale guvernului depuse de BCS au reflectat o serie de priorități ale acestei formațiuni politice, cum ar fi: protecția drepturilor omului, protecția mediului, reducerea sărăciei și controlul asupra cheltuielilor publice.

BCS este a doua ca mărime fracțiunea parlamentară din Republica Moldova, cu 28 de mandate.

Total
1
Shares
Total
0
Share