Alte știri

Bill Gates: E mai ușor să punem capăt pandemiei decât să rezolvăm problema schimbărilor climatice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rezolvarea problemei schimbărilor climatice ar fi „cel mai uimitor lucru pe care l-a făcut vreodată omenirea”, spune Bill Gates. Prin comparație, rezolvarea pandemiei este „foarte, foarte ușoară”, susține el, potrivit BBC.

Nu trebuie subestimată amploarea problemei, avertizează Bill Gates. „Nu am făcut niciodată o tranziție așa cum vorbim să facem în următorii 30 de ani. Nu există niciun precedent pentru acest lucru”, a spus el.

Fondatorul Microsoft Bill Gates intenţionează să investească 2 miliarde de dolari în proiecte şi start-up-uri în următorii cinci ani pentru a preveni schimbările climatice.

Bill Gates spune că trebuie să ținem minte două numere: 51 de miliarde și 0. Primul reprezintă câte tone de gaze cu efect de seră se adaugă în atmosferă în fiecare an, iar al doilea este nivelul la care trebuie să ajungem.

Asta înseamnă reducerea emisiilor la un nivel în care cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată să fie egală cu cea absorbită de natură din atmosferă. O modalitate de a face acest lucru este plantarea de copaci, care absorb CO2 prin frunze.
Gates se concentrează în prezent pe tehnologii care să ne aducă într-un punct de echilibru.

Sursele regenerabile precum energia eoliană și energia solară ne pot ajuta să reducem emisiile de CO2 din producția de energie electrică, dar, așa cum subliniază Bill Gates, acest sector reprezintă mai puțin de 30% din emisiile totale.

De asemenea, va trebui să tăiem emisiile și în cazul celorlalte 70 de procente din economia mondială – oțel, ciment, sisteme de transport, producția de îngrășăminte și multe altele.

Pur și simplu nu avem modalități de a face acest lucru în acest moment pentru multe dintre aceste sectoare. Soluția, potrivit lui Gates, este o investiție uriașă din partea guvernelor în inovare.

Fondatorul Microsoft a publicat recent o nouă carte cu titlul „How to Avoid a Climate Disaster” (Cum să evităm un dezastru climatic) – un ghid pentru abordarea problemei încălzirii globale, mai scrie BBC.

Sursa: BBC

loading...

Comments are closed.