Alte știri

Bill Gates nu vrea ca ţările în curs de dezvoltare să producă vaccinuri anti-Covid. Reacţia lui, criticată dur în mediul online

Pinterest LinkedIn Tumblr

Bill Gates este criticat în aceste zile, după ce a spus că formulele de vaccin anti-Covid nu ar trebui împărtăşite cu ţările în curs de dezvoltare, relatează The Independent

Afirmaţia a fost făcută de fostul CEO Microsoft într-un interviu acordat pentru Sky News, când a fost întrebat dacă ar ajuta ridicarea dreptului de proprietate intelectuală asupra formulelor de vaccin anti-Covid, iar acestea să fie împărtăşite cu restul lumii.

Gates a răspuns cu un categoric „nu”. „Există un număr limitat de fabrici de vaccinuri în lume, iar oamenii sunt foarte serioşi în ceea ce priveşte siguranţa vaccinurilor. Nu proprietatea intelectuală împiedică să se întâmple acest lucru. Nu este ca şi cum ar exista o fabrică de vaccinuri inactivă, cu aprobare de la autorităţile de reglementare, care să producă vaccinuri sigure ca prin magie. Trebuie făcute studii clinice, iar procesul de fabricare să fie urmărit într-un mod foarte atent”, a spus Bill Gates.

Bill Gates, criticat pe reţelele de socializare

Tara Van Ho, profesoară de drept la Universitatea din Essex, l-a criticat pe Bill Gates, într-un mesaj postat pe Twitter„Gates vorbeşte de parcă toată decesele din India sunt inevitabile, dar statele din vest vor veni în ajutor. În realitate, SUA şi Marea Britanie îşi ţin genunchiul pe gâtul ţărilor în curs de dezvoltare, refuzând să încalce drepturile de proprietate intelectuală. Este dezgustător”.

„Cine l-a numit pe acest miliardar şeful organizaţiei mondiale a sănătăţii? El a făcut-o”, a scris şi Nick Dearden, directorul organizaţiei Global Justice Now.

Bill Gates a mai spus că nu este deloc surprinzător faptul că ţările bogate au avut proritate la vaccinare.

„Faptul că acum vaccinăm persoane de 30 de ani în Marea Britanie şi SUA, iar în Brazilia sau Africa de Sud nu sunt vaccinaţi toţi cei de peste 60 de ani nu este corect, dar în trei sau patru luni, vaccinul va ajunge la toate ţările care sunt într-o situaţie gravă”, a mai spus Bill Gates.

Gates a fost criticat şi de jurnalistul Stephen Buranyi: „Se comportă ca un optimist, dar de fapt are o viziune cu adevărat sumbră asupra lumii. Nu putem face mai multe vaccinuri, nu putem compromite profiturile, nu putem avea încredere în ţările sărace cu tehnologia noastră şi ei vor primi resturile după ce noi vom mânca. Groaznic”.

Citește și: Castorii au lăsat fără internet un oraș din Canada

loading...

Comments are closed.