Editoriale

Binomul Năstase/Maia Sandu și Scenariul Ianukovici

Pinterest LinkedIn Tumblr

A început campania electorală pentru alegerile parlamentare! Echipa lui Andrei Năstase a furat startul și a început deja manifestările electorale.

Miercuri, 11 iulie 2018, simpatizanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr s-au adunat în fața Inspectoratelor de Poliție din municipiul Chișinău și au îndemnat polițiștii să nu execute ordinele primite de la conducătorii lor ierarhici, cerându-le să se alăture opoziției extra-parlamentare. Prin lozincele strigate, manifestanții au cerut ca polițiștii să treacă de partea poporului și să apere cetățenii RM, dar nu pe cei aflați la putere. Aflat în fața Inspectoratului de Poliție Râșcani al municipiului Chișinău, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că polițiștii au dreptul să nu execute ordinele. „Aveți dreptul să nu executați ordinele criminale ale politicienilor. Jurământul vostru a fost dat în fața poporului. Când nu sunteți în uniforme aveți aceleiași probleme”, a spus Slusari. De aici.

Acțiunea organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr se înscrie în planurile de viitor ale acestei formațiuni politice. Într-un interviu acordat portalului Tribuna, liderul PPDA a declarat, cu subiect și predicat, că “sfârșitul actualului regim politic se va datora protestelor de stradă”. “Protestele reprezintă cea mai de temut armă a democrației. (…) Avem nu doar dreptul, ci și obligația să-o folosim. Efectele protestelor vor depinde însă și de prezența masivă a celor care manifestă împotriva regimului.” De aici.

Constat că Andrei Năstase a făcut/face orice pentru ca spiritul protestatar din societatea moldavă să crească. Argumentele pe care Andrei Năstase le prezintă publicului moldovean duc spre concluzia logică că manifestările de nesupunere civică  pe care le pregătește, urmăresc declanșarea acestei revoluții colorate în Republica Moldova.

Andrei Năstase a anunțat, în limba rusă, că manifestările de la sfârșitul lunii august se vor desfășura în baza scenariului „Ianukovici”. În momentul în care a făcut acest anunț, liderul PAS, Maia Sandu, și cel al PLDM, Viorel Cibotaru, se aflau alături de el în studioul emisiunii „Politica” al  TV8. Cei doi politicieni nu au contestat afirmațiile lui Andrei Năstase.

Scenariul „Ianukovici”, anunțat de Andrei Năstase, este cel al provocărilor și al vărsărilor de sânge: răsturnarea puterii în stat, prin violență, nu în urma unor alegeri democratice.

Asta înseamnă că, la anunțatele manifestări de nesupunere civică, simpatizanții PAS/PPDA vor trebui să fie suficienți de mulți pentru ca, la adăpostul mulțimii, să se desfășoare provocările care ar duce la ciocniri violente între oamenii legii și protestatari. Dispune binomul Maia Sandu/Andrei Năstase de suficiente resurse organizaționale și financiare pentru a realiza acest scenariu? Probabil, cineva îl va oferi. Singurul stat care este interesat în destabilizarea situației politice din Republica Moldova, este cel care nu își dorește retragerea grupului operativ militar din regiunea transnistreană.

Știu însă că răspunsul pe care îl oferă cetățenilor moldoveni Partidul Democrat din Moldova este mai matur. Pe 5 iulie, Cabinetul de Miniștrii și-a continuat seria de ședințe în teritoriu – echipa guvernamentală a fost în Criuleni unde s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din regiune. De aici.

Mai apoi, liderii democrați au anunțat că vor lansa programul național apă și canalizare în mediul rural. În același timp, salariile profesorilor şi personalului din primării vor fi majorate în perioada următoare. De aici.

Constat că la nivel politic, îndemnului la violență are un răspuns calm, de realizare a unor acțiuni concrete pentru cetățean. Semn că, democrații au conștientizat că Moldova nu înseamnă doar Chișinăul. Semn că marea masă a alegătorilor moldoveni este concentrată în mediul rural.

La nivel guvernamental, un îndemn la violență ar trebui să fie monitorizat. Ca să nu se depășească limita dintre vorbă și faptă. Serviciile Ministerului de Interne, dar și celelalte instituții specializate, ar trebui să intre în stare de alarmă: Scenariul „Ianukovici”, înseamnă răsturnarea bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat prin folosirea forței. Sunt pregătiți membrii PAS/PPDA să execute  acțiuni concrete prin care atentează la securitatea statului moldovean? Dar dacă Andrei Năstase nu face doar declarații politice și nu aruncă vorbele în vânt?

Apropo, politicianul Andrei Năstase este conștient de responsabilitatea juridică a unor afirmații, fie ele politice? Ori poate, își dorește, încă odată, să se victimizeze?

Post Scriptum

Domnul Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE, este la curent cu îndemnurile la violență civică ale protejaților lui?

autor: Victor Nichituș 

loading...

Comments are closed.