Alte știri

Bisericile din Germania au pierdut mai bine de 200.000 de credincioşi anul trecut

Pinterest LinkedIn Tumblr

Bisericile Catolică şi Protestantă au pierdut fiecare mai bine de 200.000 de credincioşi anul trecut. Aceste pierderi afectează bisericile, deoarece enoriaşii plătesc un impozit eclezial reținut din impozitul pe venit, scrie Dw.com. 

Biserica Romano-Catolică a pierdut anul trecut 216.078 de membri iar cea Protestantă aproximativ 220.000, potrivit statisticii publicate vineri de Conferinţa Episcopilor Germani (DBK) şi de Biserica Evanghelică în Germania (EKD).
 
În total, în jur de 23 de milioane de cetăţeni germani sunt în continuare credincioşi ai Bisericii Catolice şi 21,14 milioane sunt membri ai Bisericii Protestante. Cele două biserici însumează 53,2 la sută din totalul populaţiei germane, care se ridică la mai mult de 83 de milioane de oameni.
 
Hans Langendörfer, secretar al Conferinţei Episcopilor Germani, a calificat aceste date statistice drept „îngrijorătoare”.
 
„Fiecare plecare este dureroasă”, a declarat la rândul său Heinrich Bedford-Strohm, preşedintele EKD. „De vreme ce oamenii de azi, spre deosebire de cei din trecut, decid liberi dacă vor să aparţină bisericii, este important pentru noi acum să explicăm şi mai clar de ce mesajul creştin constituie o bază atât de solidă pentru viaţă.”
 
Numărul credincioşilor s-a tot redus în ultimii ani
În Germania se poate renunţa ofical la calitatea de credincios al unei biserici printr-o declaraţie dată în faţa unei agenţii guvernamentale, câteodată un tribunal districtual. În declaraţie nu trebuie menţionat motivul pentru care se doreşte aceasta.
 
Până când nu renunţă oficial la calitatea lor de membri printr-o declaraţie, credincioşii bisericilor Catolică şi Protestantă plătesc un impozit eclezial de 9 la sută din impozitul pe venit, fapt ce aduce miliarde de euro în vistieria celor două organizaţii. Acest impozit este automat colectat de stat şi vărsat în conturile celor două biserici, la fel ca şi contribuţia la fondul de pensii sau asigurarea socială.
 
Numărul credincioşilor se va înjumătăţi până în 2060
Un studiu publicat de Universitatea din Freiburg în luna mai conchide că numărul aparţinătorilor principalelor două biserici din Germania va scădea treptat la jumătate în următorii 40 de ani. Potrivit autorilor studiului, fenomenul este motivat în principal de decizia adulţilor de a renunţa la calitatea de enoriaş, de scăderea numărului botezurilor şi de îmbătrânirea populaţiei. Studiul prezice că numărul credincioşilor celor două biserici, care se ridică în prezent la 45 de milioane de oameni, va scădea la 34,8 milioane în 2035 şi la 22,7 milioane în 2060.
 
Chiar dacă nu există statistici privind motivele acestor plecări din biserică, monitorizări oficiale efectuate în lunile din urmă sugerează o legătură cu scandalurile de abuz sexual în care este implicată Biserica Romano-Catolică.
loading...

Comments are closed.