Prețul Bitcoin este în creștere şi stabilește record după record. Moneda a atins la începutul săptămânii un maxim istoric. Asta după ce 2,7 miliarde de dolari au fost investiţi în criptomonede, cea mai mare parte din sumă mergând către Bitcoin, scrie TVR Moldova
Prima monedă virtuală din lume, Bitcoin, a revenit puternic atât pe pieţe, cât şi în atenţia investitorilor şi speculatorilor, după o serie de maxime istorice atinse în acest început de primăvară. Pentru o scurtă perioadă de timp, toți cei care dețineau Bitcoin au câștigat sume uriașe de bani.
Pe 15 februarie, moneda virtuală valora 52.000 de dolari. Acum două zile însă pentru un Bitcoin se plăteau aproape 74.000 de dolari, o creștere de 30 de procente. Moneda virtuală a renăscut precum pasărea Phoenix după perioada dificilă din noiembrie 2022, când creșterile ratelor dobânzilor puneau capăt apetitului pentru risc al investitorilor, iar FTX, o bursă de criptomonede, tocmai dădea faliment.
De altfel, în istoria sa de 14 ani, Bitcoin a avut o serie de suișuri și coborâșuri extrem de pronunțate. Evoluția prețului de-a lungul timpului arată foarte clar aceste lucruri. Acum însă lucrurile par să meargă din nou bine pentru monedele virtuale. Momentul foarte bun de pe piață investițiilor se vede din ce în ce mai clar. Pe lângă criptomonede și piețele bursiere din întreaga lume sunt aproape de maxime record. La fel și prețul aurului. Chiar și prețurile obligațiunilor urcă după o perioadă foarte proastă de doi ani.
Catalizatorul este o combinație de creștere a interesului pentru inteligența artificială, de entuziasm față de starea economiei globale și de așteptările privind politica monetară mai relaxată care va urma.
Pe 10 ianuarie, Securities and Exchange Commission, un organism de reglementare american, a aprobat cererile a 11 firme de investiții, printre care BlackRock și Fidelity, de a crea fonduri tranzacționate la bursă pentru Bitcoin. Iar acum oamenii pot pur și simplu să se conecteze la conturile lor de brokeraj și să cumpere acțiuni la astfel de fonduri. Iar activele se ridică la aproximativ 50 de miliarde de dolari. Și activitatea pare să se consolideze de la sine: cu cât se investesc mai mulți bani, cu atât crește prețul, cu cât apar mai mulți oameni care vorbesc despre etf-urile bitcoin, cu atât mai mulți bani se varsă și tot așa.
Povestea Bitcoin a început acum 14 ani. Cu toate astea, folosirea monedei virtuale este destul de limitată. Încă de la început, numărul maxim de Bitcoin a fost stabilit la 21 de milioane. Altfel, spun specialiștii, ar apărea inflația iar valoarea criptomonedei ar scădea dramatic. Prima cotație a monedei virtuale a fost de 6 cenți pentru o monedă, iar acum aceasta a ajuns să se cumpere cu aproape 75.000 de dolari.
Ca să vă dați seama de cât de mare este creșterea din acești 14 ani și cât de mult ați fi câștigat dacă investeați în Bitcoin încă de la început, dacă ați fi cumpărat în 2010 Bitcoin de 60 de dolari acum ați fi avut în conturi aproape 7 milioane și jumătate de dolari. Randamentul unei astfel de investiții ar fi fost de 122.000%.
Deși Bitcoin nu este foarte folosită în tranzacții există țări pe mapamond care au adoptat-o ca monedă oficiala. Așadar, după aceste creșteri rămâne de văzut cum vor arăta randamentele sale. Există două variante. Una este că achizițiile sunt, în esență, un pariu larg pe progresul tehnologic, cu variații care reflectă perspectivele pentru cripto în sine. Cealaltă teorie este că Bitcoin este un fel de aur digital.
Poate că ambele teorii conțin elemente de adevăr. În această lume, probabil că randamentele Nitcoin-ului ajung să semene cu cele ale aurului: există o cantitate fixă de bitcoin, iar prețul său ar crește pe termen lung oarecum în concordanță cu rezervele de bani. Acest lucru implică randamente constante cu o singură cifră.