Blocul Alternativa a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, un Program social amplu ce prevede măsuri concrete pentru sprijinirea cetățenilor, în special a celor ce fac parte din categorii vulnerabile, și pentru redresarea echilibrului demografic și social din Republica Moldova.
Președintele PDCM, Ion Chicu, unul din liderii Blocului Alternativa, a declarat în debutul conferinței că toate măsurile au fost elaborate în baza solicitărilor și sugestiilor pe care membrii Blocului Alternativa le-au primit din partea cetățenilor, în timpul întrunirilor care s-au desfășurat în mai multe localități ale țării.
„În ultimii patru ani, s-a aprofundat sărăcia extremă și în special vorbim de sărăcia printre copii. Se întâmplă pentru că statul distribuie inechitabil resursele publice, după modelul așa-zisei plăcinte. Guvernarea a ignorat necesitățile oamenilor în 2023, când a indexat pensiile doar cu 15% și nu cu 30%, așa cum prevede legea. Primul pas pe care ni-l propunem să-l facem este restabilirea celor 15% pe care guvernarea le-a furat de la pensionari. Un simplu calcul arată că PAS a scos din buzunarul fiecărui pensionar, în medie, câte 11 mii de lei”, a declarat Ion Chicu.
Alte măsuri prezentate de Ion Chicu sunt racordarea pensiei minime la salariul minim pe economie, stabilit de Guvern, dar și introducerea sistemului regresiv de plată a contribuțiilor sociale de către mamele cu copii minori.
Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului din mun. Chișinău, a prezentat proiectele propuse de Blocul Alternativa, care au menirea de a crește demografia țării, dar și de a susține mamele cu copii.
„Una dintre acțiunile pe care ni le propunem este protecția eficientă a familiilor cu copii și promovarea măsurilor proactive pentru susținerea acestora. Acțiunea de bază este majorarea indemnizației lunare pentru creșterea copiilor de până la 3 ani: în cazul persoanei asigurate prin majorarea bazei de calcul până la 100% din salariu și până la nivelul minim de existență pentru persoane neasigurate. Investiția în copii este investiție în viitorul țării”, a declarat Tatiana Oboroc.
Șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului din mun. Chișinău a mai prezentat inițiative ce prevăd dezvoltarea serviciilor alternative pentru copiii de până la 3 ani, diversificarea serviciilor de zi pentru copii din familii vulnerabile, dar și dezvoltarea serviciilor de creșe și centre sociale.
Eudochia Parancenco, șefa Direcției Asistență Socială din Sectorul Centru al mun. Chișinău, a vorbit despre necesitățile persoanelor vârstnice.
„Grija față de persoane vârstnice este o prioritate. Noi ne propunem să restabilim dreptul la serviciul de asistență personală pentru vârstnicii solitari care nu se pot îngriji de unii singuri. Totodată, ne propunem să dezvoltăm serviciile de cantine sociale, astfel încât să fie livrate prânzuri calde la domiciliu pentru vârstnicii care nu pot să iasă din casă. Iar în localitățile unde nu există sisteme de apeduct, propunem deschiderea spălătoriilor sociale”, a spus Eudochia Parancenco.
Angela Cutasevici, viceprimar al mun. Chișinău, a declarat în cadrul conferinței de presă că sistemul social are nevoie de o transformare profundă.
„Este nevoie de viziune strategică clară privind dezvoltarea serviciilor sociale în funcție de nevoile populației. Reforma „Restart” nu a dus la descentralizare, ci a agravat dezechilibrul din societate. Depolitizarea asistenței sociale este un alt obiectiv pe care ni-l propunem. Amintim că reforma „Restart” a dus la concedierea a 80% dintre profesioniști din acest domeniu”, a spus Angela Cutasevici.
Viceprimarul capitalei și unul dintre membrii Blocului Alternativa a vorbit și despre necesitatea de a majora prestațiile sociale pentru copiii fără părinți și garantarea indexării anuale a acestora. „Indemnizația actuală de 1400 lei nu este corelată cu necesitățile copiilor, iar îngrijitorii duc toată povara, fără sprijinul statului”, a explicat Angela Cutasevici.
Propunerile enunțate în cadrul conferinței, vor fi discutate cu experții în domeniul protecției sociale. După definitivare, vor fi incluse în Planul de țară al Blocului Alternativa.