Blocul Alternativa și-a prezentat viziunea pentru reforma sistemului de Educație

Marți, 20 mai, Blocul Alternativa și-a prezentat viziunea pentru reforma sistemului de Educație din Republica Moldova. Reprezentanții formațiunii au elaborat un Program de Țară: Educație și Cercetare, cu măsuri concrete, bazate pe date și pe nevoile reale ale sistemului de învățământ.

”Fără intervenție urgentă și reală în sistemul de învățământ, fără investiții concrete în acest domeniu, Republica Moldova nu are viitor”, a declarat Ion Ceban, unul dintre lideri ai Blocului Alternativa.

Ion Ceban a prezentat câteva cifre, care reprezintă realitatea dură din sistemul de educație:

”În perioada anilor 2000 – 2024, numărul instituțiilor de învățământ general a scăzut de la 1.573 la 1.185. Numărul elevilor a scăzut de la 631.000 la 334.500. Azi, peste 340 de școli nu sunt conectate la apă și canalizare, iar 60% dintre instituțiile școlare necesită reparații capitale. Doar 40% dintre școli sunt dotate cu echipamente IT moderne. Dacă noi, Blocul Alternativa, privim sistemul educațional, ca unul de investiții, cineva le trece la capitol – cheltuieli. Este inadmisibil!”.

Țara nu poate avea o economie puternică, fără specialiști calificați, a declarat Doctorul în științe istorice, profesor universitar, cercetător în politici publice și dezvoltare regională, dar și unul dintre lideri ai Blocului ”Alternativa”, Mark Tkaciuk.

El a amintit că în ultimii zeci de ani, guvernările se întreceau în ”reforme nepopulare”, care s-au dovedit a fi o catastrofă umanitară pentru Republica Moldova.

”Blocul Alternativa își propune să realizeze programul ”Moldova – teritoriul cunoștințelor”, unde profesorul este o autoritate socială, este cel care educă viitorul țării. Programul nostru prevede dezvoltare și investiții în știință”, a declarat Mark Tkaciuk.

Victor Țvircun, doctorul în științe istorice, doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar, fost ministru al educației și diplomat, a prezentat strategia Blocului pentru dezvoltarea învățământului superior.

”Învățământul superior este pilonul principal în pregătirea cadrelor. Fără dezvoltarea învățământului superior, noi nu putem vorbi despre dezvoltarea statului. Propunem creșterea finanțării pentru instituțiile de învățământ superior, restabilirea Universității Agrare pentru pregătirea cadrelor în acest domeniu și majorarea burselor studenților de la facultatea de pedagogie”.

Angela Cutasevici, pedagog, manager educațional, master în științe politice și viceprimar al municipiului Chișinău, a prezentat viziunea Blocului Alternativa cu privirea la dezvoltarea învățământului profesional și vocațional.

”Extinderea învățământului dual, prin parteneriate funcționale cu agenți economici locali și naționali. Crearea de clase vocaționale și tehnice în cadrul școlilor generale, începând cu clasa a VII-a, pentru elevii care doresc să îmbine studiile teoretice cu formarea profesională de bază. Înființarea liceelor cu profil tehnologic, care să ofere formare profesională de calitate, calificări recunoscute și acces mai larg la burse, stagii și oportunități de angajare”.

Totodată, Blocul Alternativa propune instituirea unui moratoriu asupra închiderii școlilor, până la elaborarea unui cadru clar care să asigure consultarea locuitorilor. Despre aceasta a vorbit Andrei Pavaloi, pedagog, master în istorie, master în administrare publică, doctorand, șef adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport Chișinău

”Blocul Alternativa propune transformarea școlilor din sate în centre cu rol educațional și social extins, care să ofere nu doar lecții, ci și activități pentru copii, sprijin pentru părinți și servicii de interes local. Modificarea formulei de finanțare, astfel încât școlile mici să nu fie penalizate doar pentru că au puțini elevi”, a mai anunțat Andrei Pavaloi.

Svetlana Nastas, lector universitar, doctor în științe ale educației, a vorbit despre îmbunătățirea procesului educațional.

”Educația de calitate începe în clasă și continuă în fiecare spațiu, în care copilu lare acces pentru a învăța. Ne confruntăm cu lipsă de resurse, inechitate în educația urbană și rurală. Blocul Alternativa își propune dotarea grădinițelor cu manuale, actualizarea curriculei în conformitate cu cerințele timpului, echilibrarea volumului de conținut în raport cu vârsta și necesitățile elevilor”.

Nu putem vorbi despre educație de calitate, fără a face referire la cadre didactice, a declarat Elena Chiforișin, pedagog, directoare de grădiniță, master în management educațional.

”Profesia didactică rămâne slab motivantă: salariile sunt sub media pe economie, volumul de muncă este ridicat, iar sprijinul pentru dezvoltarea profesională este insuficient. Este necesară o intervenție clară pentru a reda atractivitatea carierei didactice și a opri exodul cadrelor calificate. Blocul Alternativa propune: ajustarea salariilor cadrelor didactice la nivelul salariului mediu pe economie; reformarea grilei de salarizare, astfel încât veniturile să reflecte calificarea, experiența și implicarea profesională; oferirea de locuințe de serviciu sau compensații pentru chirie, pentru cadrele didactice care predau în zone rurale sau greu accesibile”, a declarat Elena Chiforișin.

Veronica Ceban, doctor în științele educației, master în psihologie, directoare de gimnaziu, a vorbit în cadrul conferinței de presă despre soluțiile Blocului pentru combaterea abandonului școlar.

”Acordarea de burse sociale și de merit pentru elevii din familii vulnerabile, printr-un sistem transparent și echitabil, corelat cu frecvența și rezultatele școlare. Asigurarea transportului gratuit pentru elevii din mediul rural. Crearea de programe de educație compensatorie și de reintegrare în școală, pentru copiii care au abandonat sau au fost în afara sistemului educațional, cu sprijin pedagogic, consiliere și mentorat – sunt doar câteva soluții pentru a opri fenomenul abandonului școlar”, a declarat Veronica Ceban.

Educația nu este doar o temă de campanie – este temelia statului pe care Blocul Alternativa vrea să o clădească: un stat al competenței, al echității și al încrederii între oameni și instituții.

Total
0
Shares
Total
0
Share