Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus acordarea unui suport financiar de 1000 de lei pentru elevii din clasele I-IX-a

Deputații din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor propun ca, pentru pregătirea către noul an școlar, elevilor din învățământul obligatoriu, să le fie acordat un suport financiar unic în mărime de o mie de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament. Potrivit autorilor, modul de solicitare și acordare a suportului financiar unic urmează să fie stabilit de către Guvern, transmite IPN.

Potrivit proiectului, suportul financiar unic ar urma să fie acordat la cererea titularului de ajutor material – părinte, tutore, curator – în folosul beneficiarului suportului financiar – elevul înmatriculat în ciclul de învățământ obligatoriu. Autorii precizează că lista actelor necesare urmează să fie stabilită de Guvern. La fel, executivul urmează să identifice și banii pentru acordarea suportului material.

Deputații BCS fac trimitere la datele Biroului Naţional de Statistică, potrivit căror, minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1994,5 lei lunar, totodată pentru un copil în vârstă de 7-17 ani – minimul de existenţă constituie 2 261,5 lei. „Conform datelor publice, actualmente, proiectul propus, va fi îndreptat spre 136 254 de elevi din întreaga republică, ce va genera cheltuieli considerabile, însă strict necesare. În acest sens, Guvernul va fi împuternicit să identifice și să prevadă în legea bugetului mijloacele financiare necesare”, se arată în nota informativă a proiectului.

Parlamentarii din BCS au mai înregistrat un proiect de lege care prevede asigurarea alimentației gratuite în școli pentru toți elevii din clasele I-IX-a. Or, actualmente, cu alimentație gratuită sunt asigurați doar elevii învățământului primar – clasele I-IV. În opinia comuniștilor și a socialiștilor, acest fapt reprezintă un tratament inegal față de elevi.

„Respectiv, în vederea eliminării tratamentului diferențiat faptic, se propune reglementarea expresă a acestui drept – asigurarea cu alimentație gratuită a elevilor claselor I-IX (nivelul 1 – învățământul primar și nivelul 2- învățământul secundar, ciclul I: învățământul gimnazial) în lege, în vederea asumării unei obligații pozitive a statului pentru realizarea, implicit, a accesului la studii a copiilor”, precizează autorii inițiativei. Estimările cu privire la cheltuielile pentru implementarea acestor prevederi nu sunt indicate în proiect.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share