Politic

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune soluții de urgență pentru depășirea crizei energetice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune soluții de urgență pentru depășirea crizei energetice, iar măsurile anunțate de către deputatul Petru Burduja se referă la cetățeni și mediul de afaceri.

”Vedem de câteva zile că, în pofida avalanșei valului de scumpiri în care se pomenește Moldova, Prim-ministrul Natalia Gavrilița undeva s-a pierdut. Probabil schiatul sau criza de idei nu-i permit să vină, în termeni restrânși, cu unele măsuri cardinale, pentru a stopa creșterea prețurilor și a opri inflația, respectiv de a pune umărul pentru ușurarea poverii cetățeanului simplu. Nu știm dacă ei au conștientizat, dar țara se mișcă încet, dar sigur, spre o prăpastie economică și socială fără precedent în 30 ani de independență.

Astfel, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vine cu unele inițiative legislative importante de susținere a cetățenilor și domeniului de afaceri, care vor fi înregistrate în timpul cel mai apropiat în procedura legislativă. E vorba de:

– Introducerea cote „0” (zero) pentru impozitul pe venitul anual reinvestit al agenților economici;
– Cota „0” (zero) TVA pentru gazele naturale consumate de către persoanele juridice și fizice;
– Stabilirea vacanței fiscale pe un termen de până la 6 luni pentru plățile impozitelor achitate de către persoanele fizice și juridice, în caz de necesitate, prelungirea acestui termen până la 1 an;
– Stabilirea moratoriului controalelor fiscale, asupra amenzilor și penalităților fiscale, precum și asupra măsurilor de încasare forțată a acestora, începând cu 1 februarie 2022;
– Stabilirea cotei ”0” (zero) de TVA pentru produsele agroalimentare autohtone de primă necesitate ori compensarea de către stat a acesteia;
– Anularea TVA pentru îngrășămintele folosite de către sectorul agricol din Republica Moldova;
– Pentru businessul mic și mijlociu, agenți economici incluși în Registrul de Stat, reducerea ratei primelor de asigurare până la 15% pentru partea salariului angajatului ce nu depășește salariul minim pe economie pe parcursul lunii;
– Acordarea creditelor și împrumuturilor preferențiale fără dobândă, pentru exportatorii agricoli și agroindustriali;
– Reducerea TVA de la 20% la 6% pentru carburanții auto.

Sperăm că, de această dată, guvernarea va reacționa imediat la inițiativele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, și nu va aștepta iar câte jumătate de an sub diferite pretexte. E vorba de măsuri urgente de înfăptuit pentru a stopa creșterea prețurilor și a inflației”, a anunțat socialistul.

Prin intermediul unui alt comunicat de presă, Partidul Socialiştilor a condamnat lipsa unei reacții clare şi a unui complex de măsuri clare din partea Guvernului şi a partidului de guvernământ vizavi de creşterea tarifelor la serviciile comunale de bază, iar în legătură cu aceasta a cerut convocarea imediată a şedinţei extraordinare a Parlamentului, audierea raportului prim-ministrului şi al ministrului responsabil de energetică pentru a elabora măsuri urgente de susţinere a populaţiei.

Dacă se menține prețul actual de achiziției a gazului, tariful pentru consumatorii finali ar putea fi ajustat în creștere până la 14,7 lei. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia calculele preliminare arată că, dacă prețul cu care se cumpără gaz de la Gazprom rămâne ridicat, Moldovagaz va fi obligată să solicitate ANRE o majorare de tarif.

loading...

Comments are closed.