Consiliului Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis să accepte propunerea Blocului electoral „ACUM” (Maia Sandu/Andrei Năstase) și nu va participa în alegerile parlamentare în calitate de concurent electoral. Liberal-democrații moldoveni își vor delega reprezentanți pe listele electorale ale Blocului „ACUM” și în unele circumscripții uninominale. Decizia de a accepta oferta binomului politic Maia Sandu/Andrei Năstase a fost la limită – 40 de membri ai Consiliului Național au optat pentru ca PLDM să delege membri pe lista blocului „ACUM”, iar 31 au votat împotrivă.
Recent liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a declarat în spațiul public că liberalii și liberal democrații moldoveni nu ar trebui să participe la următoarele alegeri parlamentare și că blocul electoral „ACUM”nu va fi extins. Năstase îndemna conducerile celor două formațiuni politice să accepte prezența lor în lista electorală pe care o alcătuiește împreună cu Maia Sandu. De aici.
Motivul reticenței celor doi de a forma un bloc electoral mai larg nu are legătură cu procentul electoral necesar pentru a trece pragul electoral – un bloc electoral format din două sau mai multe formațiuni politice trebuie să acumuleze mai mult de opt procente pentru a trece pragul electoral (țintă acceptabilă pentru blocul „ACUM”).
Maia Sandu/Andrei Năstase nu acceptă participarea Partidului Liberal Democrat din Moldova în acest bloc pentru că această formațiune politică este asociat cu dispariția miliardului din băncile moldovene. Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, afirma în acele momente că neparticiparea PLDM la formarea unei majorități parlamentare este una egoistă și denotă o implicare a unor lideri PLDM în falimentarea Băncii de Economii.
Politicienii moldoveni sunt conștienți că furtul miliardului nu este doar o problemă financiară ci și una politică. Voi aminti că, după arestarea lui Vlad Filat, președintele fondator al acestei formațiuni, conducerea PLDM a torpilat formarea unei majorități parlamentare fiind interesată de găsirea unor modalități pentru eliberarea acestuia.
S-a dovedit că presupunerile lui Mihai Ghimpu au fost corecte. După reținerea, la 15 octombrie 2015, a liderului PLDM s-a aflat că administratorul firmei Caravita, aflat în relații aproiate cu Vlad Filat, a fost implicat în dosarul creditelor neperformante de la BEM. De aici.
Între timp, Judecătoria sectorului Buiucani din municipiul Chișinău l-a condamnat pe proprietarul Caravita la cinci ani privațiune de libertate iar companiile „Caravita” și „Business Estate Investments”, apropiate lui Filat, au plătit amenzi în valoare de 150 de mii de lei. De aici.
Chiar dacă actualii lideri ai liberal democraților încearcă să nege orice implicare a liberal democraților în falimentarea Băncii de Economii, Vlad Filat a avut un rol în furtul miliardului, iar această formațiune politică a deținut funcția de prim-ministru în perioada dispariției acestei impunătoare sume. Liberal democrații moldoveni au avut toate pârghiile pentru stoparea acestui furt. Lipsa unor acțiuni concrete în acest sens îi fac direct răspunzători pentru devalorizarea leului și pentru criza financiară prin care a trecut statul moldovean.
Pierderile financiare suportate de moldoveni au rămas în memoria colectivă, de asta umbra PLDM în blocul electoral condus de Maia Sandu/Andrei Năstase poate îndepărta o parte din alegători.
autor: Victor Nichituș, jurnalist român