Blocul fără nume cere inițierea unei anchete privind organizarea concursului de selectare a Procurorului General

Blocul politic format din Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB solicită inițierea unei anchete privind organizarea concursului de selectare a Procurorului General. Anularea concursului demonstrează, în opinia lor, lipsa competenței și pregătirii guvernării pentru a realiza o reformă veritabilă în justiție.

Blocul consideră că anularea concursului este o tentativă a guvernării de a numi un Procuror General docil, care să servească intereselor partidului de guvernare și grupurilor de interese din cadrul Procuraturii. Această practică ar putea bloca negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”Anularea concursului la funcția de Procuror General demonstrează încă o dată că guvernarea nu are nici competențele, dar nici pregătirea necesară pentru a realiza o reformă veritabilă în justiție, fără a simula implementarea primului punct de pe agenda de aderare a R. Moldova la UE, și anume aplicarea practicilor europene în domeniul justiției și ale statului de drept. Mai mult, guvernarea face jocuri de culise cu o grupare din sistem în scopul numirii în această funcție de importanță, nu doar simbolic, menită să facă curățenie generală în domeniul justiției, a unei persoane care să le convină ambelor părți implicate în proces. Astfel, considerăm că un grup din interiorul partidului de guvernare vrea să „se protejeze” de dosare penale și intenționează să aducă în fruntea Procuraturii Generale o persoană docilă și dispusă să asculte comenzile „de sus”.

Blocul proeuropean din care fac parte partidele Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB constată cu îngrijorare că astfel de practici nedemocratice și anarhiste pot bloca și periclita negocierile în procesul de aderare a R. Moldova la marea familie europeană.

Din păcate, constatăm că, în perioada guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate, care a preluat conducerea de la o guvernare oligarhică și coruptă și care deține, în prezent, puterea absolută în stat, se întâmplă lucruri grave, scăpate de sub control, cu implicarea directă a grupurilor de interese din interiorul partidului de guvernare care au făcut front comun cu grupările din cadrul Procuraturii.

Astfel, considerăm că, prin anularea concursului de numire a unui Procuror General, se urmărește, de fapt, modificarea Regulamentului cu privire la modul de organizare și desfășurare a concursului pentru ca, în noile condiții de selectare, Procuror General să ajungă o persoană agreată atât de grupurile de interes din cadrul Procuraturii, cât și de către cele din interiorul partidului care deține toată puterea în stat, PAS.

Astfel, ținând cont ce cele menționate mai sus, venim cu următoarele solicitări:

Cerem Consiliului Superior al Procurorilor și Ministerului Justiției efectuarea de urgență a unor consultații publice cu partidele extraparlamentare și societatea civilă ce țin de intenția de modificare a Regulamentului cu privire la modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

Cerem inițierea unei anchete privind modul de organizare a concursului eșuat, cu identificarea persoanelor responsabile de compromiterea concursului privind selectarea Procurorului General, cât și eliminarea responsabililor din procesele ulterioare.

Blocul politic Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB nu va admite jocuri de culise și interese de cartel în detrimentul reformei justiției. De asemenea, nu va permite discreditarea sistemului de drept și a reformei în justiție, și, mai ales, punerea în pericol a parcursului european al R. Moldova”, este declarația blocului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share