Blocul „Împreună” acuză Guvernul PAS de incompetență în gestionarea crizei energetice și solicită măsuri urgente

Liderii Blocului „Împreună” au organizat o conferință de presă în care au atras atenția asupra crizei energetice din Republica Moldova, criticând guvernarea PAS pentru lipsa de acțiuni eficiente și pentru deciziile întârziate care au dus la creșterea tarifelor la gaz și energie electrică. Declarațiile liderilor Blocului „Împreună” au inclus acuzații directe și propuneri pentru soluționarea problemelor actuale.

Dinu Plîngău: „Suntem într-o situație extrem de dificilă”

„Suntem într-o situație extrem de dificilă, într-o situație plină de incertitudine, într-o situație în care chiar și primele persoane în stat, care poartă nemijlocit responsabilitatea față de situația în care ne-am pomenit, zic: ne așteaptă o grea iarnă. Și în acest context, după acumularea tuturor informațiilor despre ceea ce a avut loc, sau mai bine spus, ceea ce nu s-a întâmplat, am decis să facem această conferință de presă, să dezvăluim anumite detalii de ce nu s-au făcut lucruri care trebuiau să se facă de către decidenții noștri ca să nu ajungem în această criză și să venim cu anumite soluții, chiar și în aceste condiții extrem de dificile, cum am putea ieși mai ușor din această situație extrem de complicată”, a declarat Dinu Plîngău.

Vlad Filat, liderul PLDM, propune măsuri urgente pentru depășirea crizei energetice din Republica Moldova

Acesta a subliniat că responsabilitatea principală revine premierului Dorin Recean, ministrului Victor Parlicov și directorului Moldovagaz, Vadim Ceban: „Avem practic trei persoane responsabile de această situație, de această criză. Este vorba, în primul rând, de prim-ministru Recean, ministru Parlicov, directorul Moldova Gaz Vadim Ceban. Și am văzut, până nu de mult, acest ping-pong. Nimeni nu este responsabil de nimic.”

Sergiu Tofilat: „Cetățenii au fost impuși să plătească pentru greșelile guvernării”

Expertul în energie Sergiu Tofilat a explicat greșelile din procesul de achiziție al gazelor naturale: „Prin majorarea tarifelor la gaz din 1 decembrie, cetățenii au fost impuși să plătească pentru greșelile guvernării, care n-au fost în stare să asigure procurarea gazelor la prețuri mai avantajoase în perioada de vară. Țările membre UE desfășoară achiziția și stocarea gazelor pentru iarnă începând din luna aprilie. Republica Moldova nu dispune de propriile depozite subterane de gaz, dar există și alte strategii de aprovizionare care trebuie utilizate, în special contractele for-profit.”

El a mai precizat că „licitațiile pentru volumele de iarnă au fost inițiate abia pe 12 iulie, iar condițiile de procurare au împiedicat participarea activă a traderilor și obținerea celor mai avantajoase prețuri. Este imposibil de revenit în trecut și de a procura gaz la preț mai mic ca să evităm majorarea tarifelor, dar este imperativ necesar de a clarifica toate cauzele care au condus la situația în care ne aflăm.”

Anatolie Dimitriu: „Cetățenii întreabă pentru ce plătim salarii exorbitante”

Co-președintele Partidului Liga Orașelor și Comunelor, Anatolie Dimitriu, a adresat critici dure autorităților: „Cetățenii Republicii Moldova ne întreabă în ultima perioadă, noi mergem mai des în teritoriu și întreabă: Oare Moldovagaz, Energocom, Ministerul Energiei, Guvernul sunt separate? […] Pentru ce plătim noi salarii exorbitante miniștrilor, secretarilor de stat, dacă ei nu-și fac jobul? Cu ce să venim în fața cetățenilor să le spunem noi? Noi stăm la un circ de proști și la un ping-pong acum între Moldovagaz și Ministerul Energiei.”

Acesta a făcut apel la președintele Maia Sandu: „Doamna președinte, luați măsuri, luați măsuri cu guvernul acesta incompetent, cu domnul Parlicov, secretarii de stat și toți cei implicați în sabotarea de a avea gaze ieftine pentru cetățenii Republicii Moldova.”

Ștefan Gligor: „Statul nu trebuie să joace la loterie”

Președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a avertizat că greșelile din sistemul energetic vor avea consecințe grave: „Ce trebuie să înțelegem de această criză este că nimeni din oamenii de rând, cetățenii Republicii Moldova, nu trebuie să plătească pentru sabotajul Moldovagaz, lipsa de capacitate de supraveghere sau nedorința de supraveghere și de onorarea obligațiilor din partea autorităților.”

El a subliniat că strategia de achiziție a gazelor trebuie să fie una constantă: „Statul nu trebuie să joace loterie. Statul are o obligație să diversifice riscurile, să neutralizeze riscurile și să lucreze în anticipare. Și acest gaz trebuie să fie cumpărat așa cum e cumpărat în toată lumea civilizată și în Uniunea Europeană. Lunar, săptămânal, nu trimestrial, nu o dată în an.”

Blocul „Împreună” solicită Guvernului, Parlamentului și Președinției să ia măsuri imediate pentru a preveni agravarea crizei energetice. Liderii blocului au cerut compensarea tarifelor majorate, adoptarea unui mecanism clar de sprijin pentru cetățeni și sancționarea celor responsabili de greșelile din gestionarea resurselor energetice.

„Mâine, la Parlament, acest proiect de lege să fie discutat, să fie convocată adunarea parlamentară pentru ziua de joi-vineri și votat acest proiect de lege”, a concluzionat Dinu Plîngău.

Total
0
Shares
Total
0
Share