Editoriale

(blog) Serios? PLDM acceptă propunerea lui Plahotniuc – un candidat unic a partidelor proeuropene la Primăria Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Toate partidele s-au bucurat când Dorin Chirtoacă și-a dat demisia. Dar bucuria n-a durat mult. Dacă partidele de stânga au un candidat concret (Ion Ceban) cu șanse reale de a trece în turul 2, și chiar de a câștiga alegerile locale în Chișinău, atunci partidele de dreapta au călcat pe greblă. Fix ca la prezindențiale în 2016.

Inițial Platforma DA s-a aruncat în campanie. Fără să obțină susținerea PAS, fără măcar CEC să anunțe data alegerilor, Andrei Năstase s-a lansat în campanie. Pe cont propriu. Act de curaj sau prostie?… La o zi a urmat reacția PDM. Vlad Plahotniuc a spus două chestii atunci: că partidele pro-europene nu trebuie să lupte pentru Primărie separat, deci e nevoie de un candidat unic, iar dacă se va găsi un consens între forțele de dreapta, atunci PDM va susține acest candidat unic (atenție: indiferent cine ar fi el).

Au mai trecut câteva zile și liberalii au anunțat că tot vor juca pe cont propriu, PL l-a înaintat pe Valeriu Munteanu. PPEM și PUN zero reacții. PAS nu știe ce să facă, Maia Sandu se mai gândește. De ce nu? Până pe 20 mai timp mai este destul.

Surprinzător a fost să văd azi că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a decis să susțină un candidat unic. „Biroul Politic a mai decis să susțină un candidat comun pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, în contextul alegerilor anticipate, anunțate pentru 20 mai 2018. PLDM și-a stabilit ca termen limită pentru a finaliza discuțiile pe acest subiect data de 31 martie 2018”, se arată în comunicatul partidului. Or, asta înseamnă că partidul lui Filat a venit în întâmpinarea propunerii lui Plahotniuc. Aproape incredibil.

Evident că Andrei Năstase visează să fie el candidatul unic. Asta l-ar ajuta mult să crească puțin în sondaje, totuși Maia Sandu îl ține în suspans. Nu e frumos, dar asta e politica.

autor: Constantin Bîrca

loading...

Comments are closed.