Editoriale

Blogger revoltat: Deputatul PAS Dan Perciun vine cu inițiative ce încurajează plecarea tinerilor specialiști peste hotare!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Citesc și mă crucesc… Fostul șef direcție e-Transformare din cadrul Ministerului Educației condus de Maia Sandu și actualul deputat în parlamentul RM din partea PAS, a înregistrat o inițiativă legislativă prin care își propune să înlăture ceea ce el consideră că sunt niște abuzuri față de studenții mediciniști care își fac studiile cu burse de la buget, indiferent de faptul că ei conștient au mers la acest pas.

Pentru cei care nu cunosc, este vorba despre procesul de judecată unde pe de o parte este Ministerul Sănătății, iar pe altă parte sunt absolvenții USMF, care refuză să-și îndeplinească obligaţiunea de a lucra trei ani în structurile în care vor fi repartizaţi de către stat.
 
Acest proces, după părerea deputaților PAS, reprezintă un ABUZ, deoarece, chipurile statul trebuie să pregătească specialiști și să le permită fie să plece imediat peste hotarele țării, fie să-i angajeze pe toți în Chișinău, lăsând la o parte satele și orașele mai îndepărtate, excluzând astfel orice obligațiune față de țară. Mai mult ca atât, PAS îndeamnă tinerii specialiști să plece din Moldova… acest fapt rezultând și din declarația lui Perciun ce ține de restituirea banilor, unde a cerut ca absolvenții să restituie banii statului în decurs de 3-5 ani, termen suficient pentru a pleca din țară și a reuși să adune suma care trebuie restituită. CITEZ: ,,Respectiv, cineva care după șase ani de Facultate de Medicină decide să plece bunăoară în România și să facă rezidențiatul acolo, iar rezidenții în România au venituri până la 1200 de euro, pot încet, în timp, în 3-5 ani de zile să ramburseze acea investiție făcută de stat în ei.”
Cu alte cuvinte, Partidul Acțiune și Solidaritate preferă să rămână în țară doar cu ciobanii și cerșetorii, iar specialiștii trebuie să plece, fără ca statul să-i oprească.
 
La început, intenționat am menționat faptul că deputatul Dan Perciun este fost șef de direcție de la Ministerul Educației condus pe atunci de Maia Sandu, deoarece în anii 2012-2014, atunci când lidera PAS era șefa învățământului moldovenesc, iar Perciun o asista, în legislația RM exista o Hotărâre de Guvern extrem de importantă pentru toți studenții țării. Conform Hotărârii de Guvern din 2001 cu privire la plasarea în câmpul muncii a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior şi mediu de specialitate, absolvenţii bugetari ai instituţiilor de învăţământ superior şi mediu de specialitate de stat ar trebui să fie repartizaţi la lucru după specialităţi în conformitate cu ofertele ministerelor şi autorităţilor administraţiei publice locale. Mai mult decât atât, în cazul în care tânărul specialist refuză să se prezinte la locul de lucru conform repartizării sau îşi suspendă activitatea înainte de expirarea termenului de trei ani stabilit, este obligat să restituie în bugetul de stat cheltuielile pentru instruirea sa în volumul calculat de instituţia respectivă de învăţământ.
 La Universitatea de Medicină din Chișinău au fost înmatriculați 762 de studenți, moldova 2018, spitale, medici moldova, guvernul filip, 
Altfel spus, atunci când o parte din conducerea PAS era capul contractelor semnate de studenții moldoveni, obligațiunea de restituire a banilor era o normalitate, deoarece Maia Sandu și Dan Perciun pur și simplu nu respectau legislația RM și nici nu veneau cu careva modificări, care ar fi îmbunătățit relația dintre absolvenți și stat. Cel mai probabil, ei aveau alte scopuri pe atunci, de exemplu să adune voturi pentru PLDM, iar acum pur și simplu doresc să-și mai facă un pic de PR pe seama acestui proces de judecată.
 

Inițiativele promovate de PAS se axează mult și pe discreditarea guvernării, însă atât Maia Sandu, cât și Perciun, Grosu, Onofrei și alții, uită să menționeze că de când Partidul Democrat a preluat conducerea executivului, indemnizațiile unice pentru tinerii doctori și farmaciști au crescut de la 30 la 45 de mii lei, iar cei cu studii medii primesc 36 de mii de lei din partea statului și nu de 24 cum era până a veni Pavel Filip la guvern. Pe lângă asta, populiștii și manipulatorii din PAS evită să menționeze și faptul că de când PDM e la guvernare, s-a înregistrat o creștere cu 83% la salariile doctorilor, care au evoluat de la 5000 de lei în 2015, la peste 9000 după reforma salariilor.

Lăsând la o parte numărul mare de spitale reparate în ultimii 3 ani, trebuie să menționez și faptul că guvernarea criticată de PAS, a adus în țară 107 ambulanțe noi, care corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar aparatajul medical din dotare permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel. Ba mai mult, în 2019 se preconizează achiziționarea a altor 170 de ambulanțe noi.

 
Mai pe scurt, pe cei din PAS îi interesează PR de moment, dar nu viitorul țării.
autor: Denis Rusu
loading...

Comments are closed.