Boeing ucrainean: Iranul i-a propus Franţei să decripteze cutiile negre

Iranul a anunţat în faţa agenţiei ONU pentru aviaţie civilă că i-a propus Franţei să decripteze cutiile negre ale Boeingului ucrainean doborât în ianuarie deasupra Teheranului, a făcut cunoscut vineri o sursă apropiată dosarului, scrie AFP.

Reprezentantul iranian la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) a afirmat miercuri în faţa acestei instanţe cu sediul la Montréal, în Canada, că ţara sa a făcut o solicitare în acest sens Biroului pentru Anchete si Analize francez (BEA), potrivit sursei.

Întrebat vineri de agenţia France Presse, BEA a răspuns că “nu a fost solicitat” de autorităţile iraniene, dar este “pregătit să studieze toate cererile pe care le va primi”.

Forţele armate iraniene au recunoscut la 11 ianuarie că au doborât “din greşeală” cu trei zile înainte un avion Boeing care asigura zborul PS752 al companiei Ukraine International Airlines între Teheran şi Kiev la scurt timp după decolare.

Tragedia s-a soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bordul avionului, în majoritate iranieni şi canadieni, mulţi cu dublă cetăţenie.

De mai multe luni, Ottawa a cerut Iranului, care nu dispune de mijloace tehnice care să permită extragerea şi descifrarea datelor din cutiile negre, să le transmită în străinătate pentru a putea analiza conţinutul acestora.

La începutul lui iunie, agenţia oficială iraniană Irna a afirmat că Teheranul este dispus să trimită aceste cutii negre în străinătate, estimând însă că ele nu vor aduce “niciun ajutor specific” anchetei.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share