Sunt conştient de problemele pe care le au fermierii, producători de cerealiere, or, în funcţia pe care o deţin, acest subiect este printre principalele priorităţi atât pe agenda mea, cât şi a întregii echipe ministeriale, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, într-un briefing de astăzi, referindu-se la evenimentele actuale în sector, în special protestele fermierilor.
„Am avut o primă ședință pentru a analiza Regulamentul instituirii Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor. Documentul a fost supus consultărilor cu participarea diferitelor părți interesate, pentru a stabili un dialog, deoarece doar prin dialog putem ajunge la o finalitate, stabilind un cadru de suport pentru agricultori”, a menţionat Bolea.
Potrivit oficialului, în cadrul acestei întrevederi au fost identificate două categorii de producători. „Este vorba de fermierii care au actele de constatare a secetei, eliberate de comisiile raionale pentru situaţii excepţionale, în baza cărora se emit certificate de forţă majoră care pot fi prezentate la bănci sau creditori, alte entităţi cu care aceştia au relaţii comerciale. A doua categorie de agricultori, producători de cereale, sunt cei care nu au suferit de la secetă, dar au alte impedimente în activitate, cum ar fi preţul de comercializare a cerealelor”, a estimat Vladimir Bolea.
„În ceea ce ţine de revendicările „Forţei Fermierilor”, inclusiv aşa-numitul moratoriu la calcularea penalităţilor, acesta nu poate fi aplicat, pentru că în Republica Moldova nu există o formă legală pentru acest proces. De asemenea, nici Comisia pentru Situaţii Excepţionale a ţării nu are astfel de împuterniciri. Or, legislaţia Republicii Moldova prevede foarte clar că nu există nici o entitate care ar putea interveni în relaţiile private între doi agenţi economici. Ca urmare, ne concentrăm pe lucruri care pot fi făcute, identificăm un cadru legal în baza căruia putem să intervenim cu suport real”, a explicat vicepremierul.
Şeful MAIA a adăugat că astăzi are planificată o întâlnire cu reprezentanţii băncilor, pentru a vedea ce se poate de făcut. „Vreau să specific că în Moldova avem 11 bănci comerciale, dintre care numai şase acordă credite în agricultură, iar pentru cinci bănci agricultura nu este un sector care i-ar interesa foarte mult. Urmează cu aceşti şase reprezentanţi să stabilim lista, până la ultimul agent economic, celor care au credite la bănci. Ulterior, vom face un studiu temeinic, pentru ultimii ani, care a fost situaţia privind incapacitatea de plată, trimiterea în insolvenţă etc. pentru a vedea din ce perioadă li se trag problemele. Trebuie să recunoaştem că unii agricultori au făcut investiţii iraţionale şi greşeli în plănuirea afacerilor. Trebuie să venim cu răspunsuri foarte ţintite şi să vedem situaţia pentru fiecare agricultor de ce a ajuns în incapacitate de plată”, a punctat ministrul Agriculturii.
Săptămâna trecută mai mulți agricultori au venit cu tractoarele în centrul capitalei pentru a lua parte la o acțiune de protest, organizată de Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor. Printre altele, protestatarii cer introducerea prin decizia CSE, pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.
În ultimii doi ani, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a dublat suma subvențiilor în domeniul agricol, iar, la ultima rectificare bugetară, a alocat încă 300 de milioane de lei pentru agricultori.