Politic

Boris Marcoci și Arina Spătaru au depus actele pentru cursa electorală din Bălți

Pinterest LinkedIn Tumblr

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al municipiului Bălți, deputatul Boris Marcoci, a depus actele pentru a fi înregistrat în competiția electorală. „Candidez pentru funcția de primar al municipiului, unde vreau să trăim cu toții într-un oraș curat și european cu drumuri reparate, cu dotarea gospodăriilor la apeduct și sistem de canalizare, cu o fabrică de prelucrare a deșeurilor”, a declarat Boris Marcoci la depunerea actelor, transmite IPN.

Tot astăzi, ex-deputata Platformei DA, Arina Spătaru, a depus actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea sa în calitate de candidat independent la alegeri. „Bălțenii merită tot ce este mai bun, ei merită drumuri bune, străzi curate și îngrijite, bălțenii merită platforme moderne de colectare a deșeurilor menajere, servicii medicale de calitate înaltă în centrele medicilor de familie, transport public pentru elevi, deschidere și reacție promptă a instituțiilor municipal la nevoile lor”. Ea consideră că doar un candidat neafiliat politic va putea oferi o primărie bălțenilor pentru toți.

Deocamdată, acestea sunt candidaturile care și-au anunțat participarea la scrutinul din Bălți. Recent, CEC a înregistrat și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor pentru participare la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, dar acesta încă nu a înaintat un candidat. Anterior, liderul PSRM, Igor Dodon a declarat că organizația teritorială a PSRM din orașul Bălți a propus candidatura lui Alexandru Nesterovski, dar decizia finală nu a fost încă luată.

Perioada electorală pentru alegerile locale noi din Bălți a început pe 21 septembrie. Potrivit Codului Electoral, partidele, alte organizații social-politice şi blocurile electorale pot propune câte o singură candidatură pentru funcția de primar în fiecare circumscripție electorală. Candidatul susținut de un partid politic nu are nevoie de colectarea semnăturilor pentru a fi înregistrat. Candidații independenți trebuie să fie susținuți de cel puțin 5% din numărul alegătorilor din circumscripție, dar nu mai mult de zece mii de persoane. Potrivit ultimelor date, municipiul Bălți numără peste 127 de mii de locuitori.

Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălți înregistrează sau refuză înregistrarea candidaților desemnați în alegeri în decursul a 7 zile de la data primirii actelor. Acesta va elibera candidaților înregistrați legitimații de candidați în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de 3 zile de la data înregistrării. Agitația electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral.

Au dreptul de a fi aleși primari cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 25 de ani. La alegerile locale nu participă militarii care își satisfac serviciul militar în termen și nici alegătorii care nu domiciliază în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

loading...

Comments are closed.