BREAKING NEWS // Activistul civic Veaceslav Valico cere suspendarea temporară a procurorului general interimar Dumitru Robu

Activistul civic Veaceslav Valico cere suspendarea temporară a procurorului general interimar Dumitru Robu. Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Valico a declarat că instituția procuraturii este discreditată. Acesta s-a referit la imaginile video distribuite recent în spațiul online, în care apare Dumitru Robu, numărând o sumă de bani. Potrivit lui Veaceslav Valico, este o situație cu suspecții de corupție, care impune o anchetă, cu înlăturarea până atunci a lui Dumitru Robu de la exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Veaceslav Valico a declarat că persoana care a distribuit imaginile cu procurorul general interimar susține că Dumitru Robu numără banii pe care i-ar fi primit pentru „soluționarea unor probleme ale unei persoane care este în conflict cu legea”. După acest video, nici presa, nici partidele, nici președintele țării nu au avut nicio reacție. În calitate de activist civic care se confruntă cu încălcarea drepturilor omului, Veaceslav Valico spune că această situație este gravă și necesită explicată. Nu este clar dacă societatea mai poate miza astăzi pe apărarea drepturilor omului de către Procuratură și dacă mai este rost să cauți adevărul în această instituție. „Oamenii simpli se întreabă dacă Procuratura Generală este compromisă sau putem avea încrederea în ea?”, a notat activistul.

Potrivit lui Veaceslav Valico, oamenii au votat, în noiembrie 2020, împotriva procurorilor care locuiesc în case de lux, pe care spun că le-au primit de la părinții săraci. Valico a menționat că Dumitru Robu ar fi declarat că a procurat o mașină pentru fratele său din Italia, iar cei zece mii de euro pe care îi număra este suma achitată pentru automobil. „Dar, potrivit actelor de vânzare-cumpărare, mașina este evaluată la doar 45 de mii de lei, sumă cu mult mai mică decât cea pe care o număra domnul Robu. Tranzacția a avut loc într-o perioadă, dar a fost formalizată peste jumătate de an”, a remarcat activistul civic.

„Eu nu afirm nimic, dar spun că societatea civilă are multe întrebări și îngrijorări mari în legătură cu faptul că instituția Procuraturii nu este astăzi independentă. Și e ceva normal, e într-o manieră europeană ca această situație să fie examinată la cel mai înalt nivel și să fie efectuată o investigație. Iar ca urmare, activiștilor, dar și societății în întregime să-i fie explicat ce a avut loc în momentul în care procurorul general interimar număra banii”, a mai spus Veaceslav Valico.

Activistul a făcut apel către Dumitru Robu să renunțe temporar la atribuțiile de serviciu, până va fi clarificată situația. Acesta a mai spus că, în legătură cu imaginile în care apare procurorul general interimar, a fost sesizat Consiliul Superior al Procuraturii, dar și președintele țării, care este garantul Constituției. Totodată, Veaceslav Valico a făcut apel și către misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova și organizațiilor societății civile, cu îndemnul să ia poziție față de situația respectivă.

Total
0
Shares
Total
0
Share