BREAKING NEWS // Amenda de 22 500 de lei a fost anulată

UPDATE // Prin intermediul unui comunicat de presă, Curtea Constituțională a transmis că a anulat doar limita minimă a amenzii pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID-19, iar limita maximă a fost menținută în vigoare și poate fi aplicată în ordinea stabilită de legislația în vigoare. Mai mult, Curtea transmite că Parlamentului trebuie să modifice art.76 prim din Codul Contravențional în partea ce ține de stabilirea unei noi limite minime, iar până atunci se va luat în calcul scara de la 1 până la 500 u.c..

BREAKING NEWS // Curtea Constituțională transmite că a menținut în vigoare amenda pentru nerespectarea măsurilor anti-coronavirus

Știrea inițială, preluată de la Ziarul de Gardă:

Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțional art. 76 prim prin în baza căruia autoritățile au dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

„Se admit parțial sesizările. Se declară neconstituțional textul de la 450 din art. 76 prim, aliniat 1 din Codul Contravențional. Până la modificarea textului din lege declrat necnstituțional, limita minimă a amenzii stabilite de către persoane fizice pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 76 prim aliniat 1 din Codul Contravențional va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, aliniat 2 din Codul Contravențional”, a declarat președinta CC Domnica Manole.

Articolul 761. Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice

(1) Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Din 12 martie şi până la 26 mai, poliţia a sancţionat mai mulţi transportatori, oameni de afaceri şi cetăţeni de rând care au încălcat regimul de carantină stabilit în urma pandemiei de coronavirus. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne(MAI), până la 26 mai, au fost documentate în total 2192 de contravenții, iar suma amenzilor aplicate este de aproximativ 43 de milioane de lei.

-2 089 de amenzi au fost aplicate persoanelor fizice care nu au respectat regimul de carantină sau de autoizolare.
-71 de agenți economici vor trebui să achite amenzi pentru că nu şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă, deşi erau obligaţi prin lege.
-32 de transportatori de pasageri.
-26 de preoți au fost amendați pentru că au oficiat slujbe în interiorul bisericilor, întrucât acest lucru este interzis.

La 12 martie Parlamentul a aprobat modificări la Codul contravențional și cel penal cu privire la înăsprirea pedepselor în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.

Sursa: ZdG.md

Citește și: Curtea Constituțională: Sesizările privind Legea stării de urgență, admise doar parțial

Total
0
Shares
Total
0
Share