BREAKING NEWS // Cei 236 mln. $ de la FMI sunt cu o dobândă anuală în mărime de 6,2 milioane de lei, iar Moldova trebuie să-i întoarcă

Republica Moldova va beneficia de 165,3 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a circa 236 de milioane de dolari, din partea Fondului Monetar Internațional, iar alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare, anunța Guvernul Republicii Moldova la sfârșitul lunii august curent, după întâlnirea premierului Natalia Gavrilița cu Rodgers Chawani, reprezentant Rezident al FMI în Republica Moldova.

Același anunț a fost făcut și de către Maia Sandu, după întâlnirea cu oficialul de la FMI.

”Am avut astăzi o întrevedere cu noul Reprezentant permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, domnul Rodgers Chawani. Am salutat faptul că banii alocați prin decizia Consiliului director al FMI din 2 august curent, referitoare la alocarea specială de resurse financiare pentru țara noastră, sunt deja la dispoziția autorităților naționale. Este vorba de un instrument global de susținere a guvernelor în combaterea efectelor pandemice și de recuperare economică ulterioară, țara noastră beneficiind de circa 235 de milioane USD”, anunța și președintele țării.

Totuși, cei 236 mln.$ trebuie să fie întorși Fondului Monetar Internațional sub formă de aport capital, iar până la restituire vor fi taxați cu o dobândă trimestrială în mărime de 0,05%, adică de 0,15% anual, rata fiind una flotantă și care se calculează până în ziua rambursării efective. Mai mult, întoarcerea banilor din cauza neutilizării sau a anulării programului se amendează de către FMI, sancțiunea fiind una foarte dură.

Astfel, potrivit Ministerului Finanțelor de la Chișinău, Guvernul Republicii Moldova va achita anual o dobândă în mărime de peste 6,2 milioane de lei pentru așa zisul ajutor financiar și nerambursabil din partea FMI.

Într-un comentariu pentru Telegraph.md, expertul economic Veaceslav Ioniță a explicat, că aceste drepturi de tragere sunt din contribuția Republicii Moldova la FMI, iar banii trași din acest aport capital trebuie să fie completați, însă pentru suplinire nu este un termen limită. Respectiv, până la completarea aportului capital al Republicii Moldova la FMI, Guvernul va achita dobânda aferentă.

Un proiect de lege cu privire la punerea în aplicare a alocării DST va fi discutat în cadrul ședinței de Guvern din 22 septembrie 2021.

Pentru aprobarea proiectului de lege privind utilizarea alocării de drepturi speciale de trageri alocate de… by Telegraph Moldova on Scribd

Total
0
Shares
Total
0
Share