BREAKING NEWS // Din vina părții moldovenești, Gazprom este gata să rupă contractul cu Moldovagaz

Gazprom declară că poate rupe contractul cu MoldovaGaz „în orice moment”, din cauza lipsei unui acord privind achitarea datoriilor istorice, responsabilitatea fiind a părții moldovenești. Totodată, compania dă vina pe Ucraina pentru faptul că volumele confirmate pentru luna octombrie sunt mai mici cu 30% decât era solicitat, scrie agora.md

„Volumul este predeterminat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gazul rusesc la stația de măsurare a gazului de la Sohranivka. De asemenea, am dori să menționăm că partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractuale privind condițiile de plată pentru gazul furnizat”, scrie TASS cu referire la comunicatul Gazprom.

„De asemenea, ar trebui să observăm că partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului în ceea ce privește condițiile de plată pentru gazul furnizat. În același timp, din vina părții moldovenești, acordul privind achitarea datoriilor istorice pentru gazul furnizat în anii precedenți nu a fost semnat încă. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia contractul existent în orice moment”, notează compania rusă.

Potrivit documentului la care face referire concernul rus, partea moldovenească urmă să prezinte un raport de audit al datoriilor Moldovagaz, iar termenul a expirat ieri, 30 septembrie 2022. Spînu a spus că raportul ar putea fi gata tocmai în martie 2023.

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va stoca gaze în România și Ucraina. Totodată, în contextul în care Gazprom a confirmat livrarea unui volum cu 30% mai mic de gaze decât cel solicitat, Spînu a declarat că țara ar putea accesa stocurile de rezervă pentru a acoperi consumul.

Total
0
Shares
Total
0
Share