BREAKING NEWS // MEC, condus de Dan Perciun, a anunțat soarta liceelor din Ruseștii Noi și Văsieni, raionul Ialoveni

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) susține cererea revizuită a Direcției raionale Ialoveni de a deschide mai multe clase de a X-a în liceele din raion, inclusiv în liceul din satul Ruseștii Noi. Acesta urmează să devină instituție zonală unde vor fi încadrați și elevii din clasa a X-a din satul vecin, Văsieni.

Ministrul Dan Perciun a avut astăzi o întrunire cu mai mulți părinți din cele două localități, în cadrul căreia a fost analizată deschiderea claselor de liceu. Subiectul a fost discutat și cu șeful direcției educație din raionul Ialoveni.

Direcția raională educație a expediat, la sfârșitul zilei, o solicitare către MEC cu privire la organizarea învățământului liceal în baza unei clase de-a X-a, inclusiv în liceul din Ruseștii Noi. Ca urmare a consultărilor adiționale, care au avut loc, ministerul a decis să susțină această solicitare. Autoritățile locale în domeniul educației s-au angajat să asigure condițiile necesare pentru transportarea adolescenților din Văsieni la Ruseștii Noi, distanța între cele două localități constituind 6.4 km. Unitatea de transport, care va fi utilizată în acest scop, este într-o condiție tehnică bună. În prezent, 20 de cereri de admitere au fost depuse la liceul din Ruseștii Noi și 17 la cel din Văsieni. În clasa a IX-a în Ruseștii Noi își fac studiile 40 de elevi, iar în Văsieni – 19. În anul de studii 2022-2023 liceul din Văsieni nu a avut admitere în clasele de liceu din cauza numărului mic de candidați.

Metodologia de admitere a elevilor în învățământul liceal, aprobată în anul 2017, prevede deschiderea claselor liceale în instituțiile care au cel puțin două clase de a X-a. Documentul prevede, ca excepție, că MEC poate accepta, la propunerea consiliilor raionale, organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a dacă instituțiile de învățământ din mediul rural întrunesc mai multe condiții, inclusiv distanța redusă dintre localități și disponibilitatea Consiliului raional de a asigura transport pentru elevi.

Total
0
Shares
Total
0
Share