Actualitate

BREAKING NEWS // Percheziții la domiciliul unor funcționari ai BNM: Este vizată familia Voronin

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ofițerii CNA efectuează în aceste momente mai multe percheziții la domiciliul unor funcționari ai BNM, informează Telegraph.md

Contactată de reporterul Telegraph.md, purtătorul de cuvânt al CNA a confirmat că Centrul National Anticorupție desfășoară, la această oră, acțiuni de urmărire penală într-un dosar de abuz de serviciu în care sunt vizați mai mulți angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți. Aceștia sunt bănuiți că, acționând concertat, ar fi încercat sa favorizeze un grup de acționări ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzându-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei.

Potrivit unor surse din organele procuraturii, funcționarii BNM ar fi săvârșit acțiuni ilegale în privința familiei Voronin, pentru a o deposeda de acțiunile de la FinComBank SA (Banca de Finanțe și Comerț S.A.).

În noiembrie 2019, acțiunile familiei Voronin de la ”FinComBank” S.A. au fost scoase la vânzare repetat. Potrivit anunțului publicat de bancă, urma să aibă loc expunerea spre vânzare pe piața reglementată ca ”acțiunile separate” a 475.478 de acţiuni emise de ”FinComBank” S.A, ce constituie 36,15% din fondul social al Băncii.

Capitalul social al ”FinComBank” este 131.544.200 lei și este divizat în 1.315.442 acţiuni ordinare nominative de clasa I cu drept de vot. În prezent, 117.653 de acțiuni emise constituie acţiuni de tezaur, ceia ce este egal cu 8,944% din numărul total al acţiunilor emise.

La începutul anului 2019, Banca Națională a Moldovei (BNM) a suspendat drepturile unor acționari de la ”Banca de Finanţe şi Comerț” S.A. pentru activitate concertată și i-a obligat să-și vândă acțiunile. BNM a constatat atunci că un grup de acționari acționează concertat în raport cu instituția. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15%, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Prin aceste acțiuni, acționarii au încălcat prevederile Legii privind activitatea băncilor. Drept urmare, BNM a suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende, scrie bizlaw.md

loading...

Comments are closed.