Alte știri

BREAKING NEWS // Președintele Maia Sandu lasă orașul Soroca fără stația de epurare a apelor menajere

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Maia Sandu lasă orașul Soroca fără stația de epurare a apelor menajere din sistemul de canalizare, informează Telegraph.md, cu referire la declarația ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Perju, care a menționat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului că Președinția nu promulgă legea prin care Executivul în demisie urma să primească împuterniciri legale pentru semnarea unor acorduri internaționale de finanțare externă.

Ministrul a subliniat că instituția pe care o conduce este în căutare de fonduri financiare adiționale, inclusiv granturi și împrumuturi pentru implementarea proiectelor de succes în Republica Moldova, dar Președinția nici până în prezent nu a promulgat proiectul de lege care oferă Guvernului în demisie împuterniciri pe dimensiunea încheierii tratatelor internaționale privind valorificarea reală a proiectelor de asistență financiară de la partenerii și donatorii externi.

”Acest proiect ar fi stat la baza semnării și negocierii unor acorduri financiare pe care le-am menționat. Este vorba despre un acord de grant între Republica Moldova și Banca Internaţională pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare în valoare de 3,1 mln.$ pentru proiectul Managementului durabil al terenurilor. La fel, este vorba despre un acord de împrumut între Republica Moldova și Banca Internaţională pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare în valoare de 26 mln.€, precum și acordul de finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare în sumă de 15 mln.€”, a declarat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Perju susține că acordul de finanțare în valoare de 15 mln.€ este destinat proiectului de asigurare cu apă a orașului Soroca, Râșcani, Cahul și Comrat, însă nu poate fi realizat din cauza Președinției.

”Eu mâine voi fi la Soroca, unde o companie franceză va începe un studiu de fezabilitate, (…) dar mă tem că numai cu studiul de fezabilitate și o să rămânem în situația în care se va continua așa”, a declarat ministrul Ion Perju, menționând că aceste lucrări vor fi efectuate în cadrul proiectului de epurare a apelor menajere din orașul Soroca, dar proiectul riscă să fie stopat din motivul că Maia Sandu trage de timp și nu-și pune semnătura pe legea menționată.

Perju a cerut Președinției să purceadă la promulgarea legii și la semnarea decretelor pentru inițierea negocierilor privind proiectele de finanțare externă, blocate acum de către Administrația prezidențială.

loading...

Comments are closed.