Externe

București: Institutul “Matei Balș” nu mai are paturi libere: s-a umplut cu bolnavi de Covid-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”, cel mai mare din România cu acest profil, nu mai are locuri: s-a umplut cu bolnavi de Covid-19. În acest moment, în spital nu se mai pot face internări, anunță europafm.ro

Informația a fost furnizată, pentru postul de radio sus-menționat, de medicul Adrian Marinescu, care încearcă să lanseze și un avertisment către populație că situația devine serioasă.

Cel mare spital de boli infecțioase din România, Institutul “Matei Balș”, nu mai face internări: toate paturile sunt pline cu bolnavi de Covid-19

Potrivit doctorului Adrian Marinescu, creșterea numărului de cazuri raportată în ultimele zile, despre care PSD susține că ar fi “trasă din pix”, se simte efectiv în spitale, care sunt luate cu asalt de pacienți.

În ultimele săptămâni, pe fondul relaxării oamenilor, al ridicării treptate a restricțiilor și al propagării teoriilor conspiraționiste de către liderii PSD și Pro România, numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 a crescut amenințător.

După ce, între 17 mai și 9 iunie (23 de zile), s-a depășit puțin pragul a 200 de cazuri pe zi în doar 3 zile, dup 10 iunie lucrurile s-au agravat rapid.

pe 10 iunie au fost 196 de cazuri,
pe 11 iunie au fost 237 de cazuri,
pe 12 iunie au fost 222 de cazuri,
pe 13 iunie au fost 275 de cazuri,
pe 14 iunie au fost 320 de cazuri,
pe 15 iunie au fost 166 de cazuri,
pe 16 iunie au fost 250 de cazuri,
pe 17 iunie au fost 345 de cazuri,
pe 18 iunie au fost 320 de cazuri.

Medicul de la “Matei Balș” nu este singurul care s-a alertat. Zilele trecute, și alți infecționiști și epidemiologi au observat că li se umplu din nou secțiile, în condițiile în care spitalele de suport încep să-și retragă treptat sprijinul, după ieșirea din starea de urgență.

La “Matei Balș”, spune medical Adrian Marinescu, citat de Europa FM, nu se mai pot face internări: “În momentul ăsta nu sunt locuri libere și este clar că cifrele din ultimele zile se văd în plan practic, la spitalele de boli infecțioase. Sigur că vom face și externări și lucrurile vor merge în continuare. Trebuie tras un semnal de alarmă. Dacă situația va merge în sensul creșterii acestui număr de îmbolnăviri, să se depășească de capacitatea de internare, și în secțiile normale și la ATI”.

Situație serioasă în toată țara: nici la Brașov nu mai sunt paturi libere, iar la Iași mai sunt doar 10 locuri din 210. Cazurile cu complicații s-au înmulțit

Situația este similară la Brașov, unde Spitalul Județean a umplut toate paturile rezervate pacienților bolnavi de Covid-19. Direcția de Sănătate Publică încearcă acum să improvizeze un spital de campanie de 100 de locuri la Săcele, într-o sală de sport.

La Iași, Spitalul de Boli Infecțioase mai are, scrie europafm.ro, doar 10 paturi libere din totalul de 210! Numărul pacienților cu forme mai agresive ale bolii este în creștere.

Situația s-a complicat și la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Într-un interviu acordat pentru pressone.ro în urmă cu câteva zile, doctorița Teodora Iacob menționa: “Acum suntem într-un moment foarte alunecos. Pentru că, deși am avut o tendință de descreștere a numărului de cazuri la final de mai, de câteva zile încoace a început să se înregistreze o creștere. Suntem undeva în zona de evaluare a perioadei de relaxare și vedem că avem o ușoară creștere. Nu e o situație prea plăcută pentru noi. Nefiind stare de urgență, nu mai avem spitalele satelit care să ne ajute. Și atunci am rămas noi, infecționiștii, singuri în bătălia asta, cu o ușoară creștere“.

loading...

Comments are closed.