În cadrul ședinței plenare a Parlamentului, deputatul BCS Tatiana Cunețchi a abordat, în mod critic, proiectul „Bugetului +Plus” prezentat de Prim-ministrul Dorin Recean, subliniind că acesta nu reprezintă nimic altceva decât legiferarea unor acte anterioare luate de Guvern și oferirea unor pomeni electorale în an electoral.
„Domnilor deputați, stimați concetățeni, amintesc că discutăm astăzi, aici, acum, nu altceva decât rectificarea bugetului de stat pentru anul 2025. Cu părere de rău, constatăm că ceea ce ați învățat în trei ani și jumătate este să împachetați și să rectificați bugete din fugă și peste noapte”, a declarat Cunețchi, subliniind lipsa unei viziuni clare și coerente a Guvernului în gestionarea bugetului.
Deputatul a adus în discuție faptul că prin această rectificare, Guvernul propune legiferarea Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din februarie 2025, care permitea derogări de la legislație. Adică, prin documentul menționat, s-au dispus derogări de la legislație și, iată, acum, trebuie să se revină în albia prevederilor legale. „Apare întrebarea, dar noi nu am știut despre criza energetică la sfârșitul anului trecut ca să prevedem modificări în bugetul statului?”, a întrebat retoric Cunețchi, făcând apel la responsabilitatea Guvernului.
„Dumneavoastră, ați numit acest buget plus. Da, într-adevăr, este plus la împovărarea țării cu datorii. Din propunerile de majorare a veniturilor bugetului de stat, în sumă de 3.730 mld. lei, 3.643 mld. sunt granturi pentru suportul bugetar. Adică, mijloace îndreptate spre consum. Dar unde este plus valoarea care trebuie să dea creștere economică?”, a întrebat deputatul, arătând că majorările bugetare propuse nu aduc soluții sustenabile pentru creșterea economică.
Referindu-se la datele economice oficiale, Cunețchi a subliniat că în anul 2024 economia a înregistrat o creștere infimă de doar 0.1% a PIB-ului, în contrast cu promisiunile Guvernului de a atinge o creștere de 3.6%. „Și acum cine spune falsuri? Noi sau voi?”, a specificat doamna Cunețchi.
Deputatul a criticat, de asemenea, măsurile economice propuse, menționând că o mare parte a bugetului este destinată consumului, iar cheltuielile de bază nu sunt orientate suficient spre susținerea întreprinderilor mici și mijlocii sau a altor sectoare esențiale. „Pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii sunt destinate doar 200 mln. lei. la fel ca și pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Iar pentru asigurarea normelor privind salarizarea în sectorul bugetar, 300 mln lei. Și asta în situația când se atestă o scădere drastică a ocupării forței de muncă, cu 3.7%. În sectorul real al economiei s-au pierdut 40.000 de locuri de muncă, în timp ce în sectorul public locurile de muncă au crescut cu 7.000. Încotro mergem, îi trecem pe toți la buget, îi întreținem din contul statului, dar cine va suplini bugetul?”, a precizat Cunețchi.
Parlamentarul a atenționat, de asemenea, că bugetul propus mai prevede 400 mln. lei pentru alte măsuri de reforme economice, care urmează ulterior a fi repartizate de către guvern. Cui? Când? Cum? Cât? În bază la ce vor fi făcute aceste repartizări nu este menționat.
În ceea ce privește deficitul bugetar, deputatul a avertizat despre creșterea fără precedent a acestuia ceea ce va afecta economia țării: „Conform estimărilor Ministerului Finanțelor, soldul datoriei de stat în anul 2025 va atinge 140.162.000 lei, sau cu o creștere de 15.5% față de anul 2024. Ca urmare, ponderea soldului datoriei de stat în PIB se va majora și va atinge circa 40%. Conform practicilor internaționale, atenționam, este un risc eminent asupra bugetului într-o economie în recesiune”, a punctat Cunețchi.
Pe finalul discursului său, deputatul BCS a concluzionat că ”transparența documentului este zero, consultări publice – zero, reacții din partea societății civile -zero. Modificarea bugetului de stat în anul 2025 reprezintă nu altceva decât o legiferare a unor fapte consumate și a unor viitoare pomeni electorale”.