Cadrul legal referitor la asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală ar putea fi modificat

Legislativul urmează să aprobe îmbunătățirea cadrului legal național conform standardelor și practicilor internaționale cu referie la asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală. Comisia agricultură și industrie alimentară  a avizat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală.

Conform proiectului, în cazul împăcării victimei cu infractorul nu va fi admisă înlăturarea răspunderii penale. De asemenea, în legislație vor fi redefinite noțiunile de viol și de consimțământ al victimei exprimat în cazul infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală. Va fi revizuit și conceptul de acțiuni neconsimțite de natură sexuală, altele decât violul.

Proiectul conține și alte modificări care ar garanta un mecanism procesual de asigurare a drepturilor procesuale ale victimelor infracțiunilor cu privire la libertatea și integritatea sexuală. Autorii propun ca drepturile victimei să fie completate cu dreptul de a da explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite, să fie asistată, în condițiile legii, de un avocat care acordă asistență juridică garantată de stat, să-i fie asigurate dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, să fie prestate servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

”Necesitatea implementării standardelor internaționale în acest domeniu rezidă din importanța respectării drepturilor reproductive ale femeilor, protejării acestora de diverse forme de violență”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Justiției.

Proiectul urmează a fi dezbătut de către deputați în prima lectură.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share