Căldura anormală din această iarnă ne-ar putea lipsi de produsele agro-alimentare

Agricultură, secetă

Vremea deosebit de caldă şi secetoasă din această iarnă este o ameninţare pentru culturile agricole din Republica Moldova.

Specialiştii vorbesc, chiar, de o scădere la jumătate a recoltelor, faţă de anii precedenţi. Acest lucru s-ar putea întâmpla, în primul rand, din cauza lipsei de apă din sol dar şi pentru faptul că unele culturi pot îngheţa, în lipsa unui strat protector de zăpadă, scrie TVR Moldova

Euforia sărbătorilor a trecut şi ţăranii privesc acum, îngrijoraţi, câmpurile care trebuiau să fie acoperite de zăpadă.

În satul Stăuceni, mulţi gospodari îşi duc traiul din vânzarea fructelor. Ei se tem că livezile vor fi grav afectate după ce pomii au înmugurit, din cauza vremii prea calde, iar la primul ger pot îngheta.

Specialiştii în agricultură cred am putea avea recolte reduse la jumătate din cauza lipsei de precipitaţii. Cei mai afectaţi vor fi merii, perii, piersicii, culturile de zmeură, caişii, grâul şi rapiţa.

„Trebuie să fie luate măsuri tehnice de prelucrare a pământului pentru a păstra umiditatea care mai este în sol.”, explicat specialistul în agricultură, Victor Melnic.

În următoarele săptămâni nu sunt prognozate căderi de zăpadă. Şi asta, cel mai probabil, din cauza încălzirii globale, care ar putea tranforma această iarnă în cea mai secetoasă din ultimii ani.

Pe 22 decembrie, staţiile meteo din Republica Moldova au înregistrat plus 14 grade Celsius, aceasta fiind cea mai caldă zi de iarnă din ultimii ani. În următorii ani situaţia va deveni şi mai dificilă, cred specialiştii. Astfel, agricultorii vor fi nevoiţi să opteze pentru specii de plante rezistente la secetă, în condiţiile în care se înregistrează scăderi constante ale nivelului pânzei de apă freatică.

Citește și: Iată ce să mănânci, ca să amâni îmbătrânirea: 10 produse, care conțin hormonul tinereții

 

Total
0
Shares
Total
0
Share