Când vor putea călători în SUA fără vize, moldovenii care dețin și cetățenia română

vize-sua-romani

Principalul obstacol pentru accederea României în programul Visa Waiver este rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetățenii români, care depășește pragul maxim de 3% stabilit de legislația americană actuală. Pentru anul fiscal 2018, rata de refuz a fost de 10,44%, conform unui document semnat de ministrul de Externe, Ramona Mănescu, scrie Cotidianul.RO

Rata de refuz este determinată atât de calitatea şi corectitudinea aplicaţiilor pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în SUA, cât şi de evaluarea autorităţilor americane în ceea ce priveşte modul prin care fiecare cetăţean român demonstrează existenţa unor legături durabile, care oferă garanţii privind revenirea în ţară după expirarea dreptului de şedere în SUA conferit prin viză. Conform documentului, Ministerul Afacerilor Externe va continua să utilizeze toate pârghiile, inclusiv demersurile politico-diplomatice pe lângă reprezentanții Administrației americane și ai Congresului SUA, în vederea accederii, cât mai curând posibil, a României în programul Visa Waiver, concomitent cu stimularea în continuare a progreselor pe linia îndeplinirii de către țara noastră a tuturor criteriilor de acces în VWP.

Campania de conştientizare a opiniei publice se derulează prin intermediul unor mesaje de tip SMS – „Don’t overstay; Follow the rules; Don’t work in US without proper authorization”- pe care cetăţenii români le primesc atunci când călătoresc în SUA, precum şi prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”, care poate fi descărcată pe telefonul mobil şi care poate fi accesată inclusiv offline. De asemenea, operatorii call-center-ului din cadrul MAE transmit aceleaşi mesaje.

O țară trebuie să îndeplinească diverse cerințe pentru a fi luată în considerare pentru desemnarea în programul de renunțare la viză. Cerințele includ: îmbunătățirea aplicării legii și schimbul de date legate de securitate cu Statele Unite; eliberarea de pașapoarte electronice; o rată de refuz a vizelor pentru vizitatori mai mică de trei procente; raportarea în timp util a pașapoartelor pierdute și a celor furate; controlul frontierelor și a standardelor de securitate a documentelor precum și menținerea ridicată a atenției în ceea ce privește terorismul. România îndeplinește patru din cele cinci condiții, singura restanță fiind cea legată de rata de refuz.

Când a fost la Casa Albă, președintele Klaus Iohannis a pus în discuție problema includerii României în programul Visa Waiver la întâlnirea cu Donald Trump chiar dacă țara noastră încă nu respectă toate criteriile. ”Președintele Trump intenționează să extindă relațiile dintre cele două țări, susținând eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în conformitate cu cerințele legii americane”, se arată în comunicatul Casei Albe după întâlnirea celor doi președinți. Declarația a fost de complezență, știind că România nu îndeplinea toate criteriile.

La începutul acestei luni, preşedintele american Donald Trump a anunțat că şi-a dat oficial acordul pentru intrarea Poloniei în Programul Visa Waiver al SUA, relatează Reuters, citată de Agerpres. Luna trecută, Trump a anunţat că va acorda Poloniei acces la Programul Visa Waiver al Departamentului de Stat, care le permite cetăţenilor din ţările participante să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri până la 90 de zile fără viză. Polonia încearcă de mult timp să intre în Programul Visa Waiver.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share