Canicula ar putea să mistuie 80 de milioane de locuri de muncă la nivel global!

Canicula ar putea să mistuie 80 de milioane de locuri de muncă la nivel global, incalzirea globala, locuri de munca moldova, viata oamenilor in africa, 

Europenii au fost nevoiți să se adapteze la temperaturi extreme în ultima lună. Impactul stresului cauzat de caniculă va fi tot mai dramatic în viitorul apropiat, avertizează Organizația Internațională a Muncii.

Majoritatea angajaților din Europa nu sunt obișnuiți cu căldura extremă. Săptămâna trecută s-au confruntat cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, iar canicula a afectat și productivitatea.

Pentru milioane de angajați din întreaga lume, canicula e însă o problemă cu care se confruntă aproape tot timpul, mai ales în unele dintre cele mai sărace țări și regiuni. În plus, există diferențe majore între cineva care lucrează într-un birou și se plânge pentru o zi sau două de temperaturi mai ridicate și muncitorii din fabrici fără aer condiționat sau țărani care muncesc pe câmp la 40 de grade.
 
Așa-numitul “heat stress” se referă la temperaturile mai ridicate decât cele pe care corpul uman le poate suporta fără niciun fel de probleme. În general, temperaturile de peste 35 de grade în spațiul în care oamenii muncesc au diverse efecte negative. Potrivit unui raport recent al Organizației Internaționale a Muncii (ILO) din cadrul ONU, situația va deveni și mai critică pe viitor.
 
Studiul intitulat “Working on a warmer planet – the impact of heat stress on labour productivity and decent work” relevă că productivitatea la nivel mondial ar putea să scadă considerabil din cauza stresului generat de temperaturile tot mai ridicate, datorate schimbărilor climatice. Potrivit studiului, s-ar putea pierde echivalentul a 80 de milioane de joburi full-time până în anul 2030.
 canicula meteo moldova
Pornind de la prognozele bazate pe o creștere a temperaturilor medii de 1,5 grade Celsius până în anul 2100, raportul arată că, în cazul în care s-ar ajunge în această situaţie deja în 2030, 2,2 % din totalul orelor de muncă la nivel internațional s-ar pierde din cauza caniculei și a stresului cauzat de temperaturile ridicate. Iar estimarea e încă relativ optimistă, luând în considerare că această cifră de 1,5 grade Celsius este mai mică decât prognozele emise de UN World Meteorological Organization, care se așteaptă la o creștere a temperaturii de 3 până la 5 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.
 
Sectorul cel mai puternic afectat va fi agricultura. La nivel mondial, aproape un miliard de oameni muncesc în agricultură, iar 60 la sută din joburile care se vor pierde până în 2030, potrivit studiului, ţin de acest domeniu de activitate. Temperaturile tot mai ridicate vor lovi și sectorul construcțiilor, unde se estimează că se vor pierde milioane de joburi.
 
Există riscuri și pentru alte sectorare cum ar fi serviciile de salubritate, reparațiile, transportul, turismul, sportul și diverse industrii. “Impactul stresului cauzat de caniculă asupra productivității muncii e o consecință gravă a schimbărilor climatice, care se adaugă altor probleme cum ar fi creșterea nivelului mărilor și pierderea biodiversității”, spune Catherine Saget de la departamentul de cercetare al ILO.
Total
0
Shares
 
Total
0
Share