Oficial

Care au fost cele mai importante subiecte discutate la ședința serviciilor Primăriei Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 21 aprilie, Primăria Chișinău a organizat ședința serviciilor municipale, pentru a examina starea lucrurilor în capitală, relatează Telegraph.md

Primarul capitalei, Ion Ceban, a rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința de astăzi:

„1. Campania socială de colectare a produselor lansată de Primăria Chișinău continuă și în această săptămână.
Locuitorii capitalei pot să procure diferite produse neperisabile în rețelele a 5 magazine din sectoare capitalei și să le lase în boxele special amenajate la ieșirile din supermarketuri. Astfel, ne propunem să ajungem la cât mai mulţi oameni care au nevoie de ajutor. Campania este organizată la solicitarea mai multor cetăţeni, care au anunţat că vor să contribuie şi să susţină persoanele care se află în dificultate.

Totodată, zilnic beneficiază de ajutor social 2243 de persoane din capitală. Săptămâna trecută au fost oferite beneficiarilor, circa 1500 de pachete cu produse alimentare. Alte 1718 pachete cu produse au fost repartizate mai multor instituții, inclusiv Centrului de adăpostire a persoanelor fără domiciliu.

Liniile verzi sunt în continuare deschise şi oamenii pot apela, iar voluntarii noştri împreună cu asistenţii sociali vor ajunge la fiecare cetăţean care necesită ajutor.

2. Cu privire la situația din spitalele municipale: Responsabilii au reușit renegocierea tarifului de transportare a medicilor către serviciu și spre domiciliu. Astfel, dacă până acum prețul era de 8 lei per km, acum acesta va fi de 6 lei pentru un kilometru parcurs. În același timp, personalul medical de la centrul de triere COVID-19, de la CIE „Moldexpo”, beneficiază de cazare și alimentație gratuită. Totodată, medicii din capitală au fost testați. Mai avem în stoc 1000 de teste, care urmează să fie utilizate la necesitate. Săptămâna trecută am avut un caz în care un pacient a fugit de la spital, dar autoritățile l-au găsit și l-au adus în instituția medicală.

Vreau să precizez că numărul personalului medical infectat rămâne același ca și săptămâna trecută. Până acum, 26 de medici și asistenți medicali au fost diagnosticați pozitiv la Covid-19. Vreau să menționez că toate instituțiile medicale municipale sunt aprovizionate cu medicamente, consumabile și echipamente de protecție.

Totodată, blocurile de pe strada Alba Iulia și strada Cheltuială urmează să fie scoase din carantină, întrucât acolo nu au mai fost depistate persoane infectate cu noul tip de virus. Sub monitorizare, în carantină rămâne blocul cu 16 etaje din strada Albișoara, sectorul Râșcani al capitalei.

3. Întrucât calendaristic weekendul viitor este sărbătorit Paștele Blajinilor, transportul public va fi sistat sâmbătă, duminică, dar și în ziua de luni, 27 aprilie.
Totodată, porțile cimitirelor vor fi închise şi nu se va permite intrarea pe teritoriul acestora de Paştele Blajinilor. Restricţiile vin să diminueze la maxim contaminările în masă cu COVID-19 şi să depăşim pandemia.

4. Ieri am lansat Proiectul Educație Online. Biblioteca va conține în prima fază, aproximativ 2.500 de lecții video, iar în faza doi, circa 4.500 de lecții, pentru elevii claselor I-XII, la 15 discipline, inclusiv profil real / profil umanistic. La elaborarea conținutului video sunt implicați peste 300 de profesori din 69 de instituții de învățământ, fiind ghidați de mai multe echipe de experți, coordonatori, operatori și voluntari.

5. De asemenea, a fost lansată platforma eu.chisinau.md. Până astăzi, cetățenii au sesizat serviciile municipale în 670 de cazuri, dintre care 418 sunt în lucru, iar 189 au fost soluționate. Cele mai multe probleme raportate de cetățeni sunt despre drumuri, maidanezi, construcții.
Această platformă este accesibilă pentru toți locuitorii, de asta ne-am propus ca acest site să fie cât mai transparent și să vină în ajutorul locuitorilor capitalei.

6. Lucrările la Stația de epurare a apelor uzate, continuă. La 17 aprilie, Comisia Situații Excepționale Chișinău, a decis să permită angajaților din România, care lucrează la reabilitarea stației de a activa în continuare.
Joi va începe acoperirea cu primul strat a lagunei nr. 3. Facem tot posibilul ca la vară mirosul neplăcut să nu fie simțit în capitală.

7. În același timp, lucrările de infrastructură continuă în capitală. Se efectuează asfaltarea mai multor trotuare. Pe ultima sută de metri sunt lucrările de amenajare a scuarului din strada Bucuriei din sectorul Buiucani al capitalei.
De asemenea se lucrează și la construcția stadionului de plajă din parcul „La Izvor”.
Monitorizăm în continuare situația în capitală. Deși angajații primăriei dedică majoritatea timpului supravegherii și soluționării problemelor ce ține de pandemia COVID-19, noi muncim paralel și la alte proiecte importante pentru oraș.”

Citește și: Guvernul a aprobat acordurile privind creditele din partea FMI și a Federației Ruse

loading...

Comments are closed.