Social

Care este valoarea primei de asigurare medicală în 2020 și cine nu este obligat să o achite

Pinterest LinkedIn Tumblr

Începând cu ziua de 1 aprilie 2020, conform Dispoziției nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale, toate persoanele care intră în țară trebuie să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă. În cazul persoanelor care vor traversa frontiera terestră, statul acordă un un termen de achitare de până la 72 de ore.

Valoarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în anul 2020 este în mărime de 4056 lei.

Persoanele care se asigură în mod individual, dar nu dispun deocamdată de asigurare medicală pentru acest an, sunt îndemnate să o achite online sau prin alte modalităţi electronice, care le sunt puse la dispoziție, pentru a nu se expune riscului de infectare cu noul coronavirus, transmite CNAM.

Astfel, prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay există mai multe posibilităţi de achitare, şi anume: cu card bancar, prin internet banking, la terminalele de plată, la ghişeele băncilor comerciale şi ale oficiilor poştale. Doritorii de a achita prima de asigurare cu cardul bancar sau de pe dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze serviciul MPay, să introducă IDNP-ul, codul de verificare, după care să urmeze paşii necesari, în funcţie de modalitatea de achitare. În cazul plăţii prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Pentru a efectua transferul, puteţi afla contul bancar apelând Serviciul telefonic al CNAM (tel.: 0 800 99999) sau serviciile teritoriale de relaţii cu beneficiarii, ale căror numere de telefon le găsiţi aici. Totodată, puteţi genera de sine stătător codul IBAN, urmând link-ul http://mf.gov.md/iban şi folosind codul ECO 122200, conform următoarelor date bancare:

Beneficiar: Ministerul Finanţelor
Codul fiscal: 1006601000037
Prestatorul beneficiar: Ministerul Finanţelor – Trezoreria de Stat

După achitare, expediaţi pe adresa de e-mail suport@cnam.gov.md dovada de plată şi actele ce confirmă apartenenţa la una dintre categoriile de plătitori ai primelor de asigurare în sumă fixă.

CNAM îndeamnă cetăţenii care au întrebări legate de achitarea online a primei AOAM în sumă fixă să apeleze Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil) sau să solicite informaţii prin e-mail – suport@cnam.gov.md. Reprezentanţii CNAM vă stau la dispoziţie zilnic, între orele 7:30-16:00, iar la Info CNAM – între orele 7:30-17:00, oferindu-vă tot suportul informațional.

Potrivit art. 4 din Legea Nr. 1585 din 27-02-1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, Guvernul are calitatea de asigurat pentru următoarele categorii de persoane neangajate cu domiciliul în Republica Moldova şi aflate la evidenţa instituţiilor abilitate ale Republicii Moldova, specificate la alin.(9), cu excepţia persoanelor obligate prin lege să se asigure în mod individual:

a) copiii cu vârsta de pînă la 18 ani;

b) elevii şi studenţii încadraţi în sistemul de învățământ la nivelurile 3–8, conform art. 12 din Codul educaţiei al Republicii Moldova, cu frecvență, inclusiv cei care îşi fac studiile peste hotarele ţării;

h) gravidele,parturientele și lăuzele;

i) persoanele cu dizabilităţi severe, accentuate sau medii;

j) pensionari;

k) șomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă;

l) persoanele care îngrijesc la domiciliu o persoană cu dizabilitate severă care necesită îngrijire şi/sau supraveghere permanentă din partea altei persoane;

m) părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, pentru perioada în care cel puțin un copil are vârsta de până la 18 ani;

n) persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social conform Legii nr.133-XVI din 13 iunie 2008 cu privire la ajutorul social;

o) beneficiarii de protecţie internaţională incluşi într-un program de integrare, pe perioada desfăşurării acestuia;

p) donator de organe în viaţă.

Astfel, persoanele indicate mai sus nu sunt obligate să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), ele fiind asigurate de către stat.

loading...

Comments are closed.