Social

Caritas Cehia contribuie la creșterea calității serviciilor de îngrijire pentru vârstnicii din Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

De mai mulți ani, Caritas Cehia se concentrează pe îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor de îngrijire la domiciliu oferite persoanelor vârstnice din Moldova. Din 2019 până în prezent, în cadrul unui proiect ambițios, Caritas Cehia, în cooperare cu A.O. Homecare, au reușit să deschidă două centre medico-sociale noi și să coopereze cu autoritățile locale și cu partenerii externi introducerea în Moldova a unei noi profesii – cea de îngrijitor la domiciliu.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Bilanțul reușitelor înregistrate

Inițiat în 2019, proiectul care și-a propus să crească calitatea și disponibilitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu, oferite persoanelor în etate, a ajuns la final. Totalurile inițiativei au fost prezentate într-un eveniment de încheiere desfășurat la 16 decembrie 2022.

Rezultatele proiectului însumează deschiderea a doua centre medico-sociale noi: la Ocnița și Vulcănești; aprobarea standardul de calificare pentru noua profesie de „Îngrijitor la domiciliu”; echiparea a 10 centremedico-sociale existente cu echipament medical și consumabile; elaborarea ghidurilor, metodologiilor și standardelor ce țin de procesul de îngrijire medico-socială la domiciliu; aprobarea metodologiei de calcul al costului pentru serviciile de îngrijire la domiciliu.

„Rezultatele acestui proiect sunt un succes comun al tuturor partenerilor care oferă servicii de sănătate și asistență socială persoanelor dependente de îngrijirea altora. Este unproiect în care organizațiile nonprofit, cot la cot cu funcționarii statului, au schimbat spre bine viața mai multor oameni în etate”, a spus Anastasia Vasiliev, coordonatoarea de programe Caritas Cehia.

Prezent la evenimentul de totalizare al proiectului, Excelența sa, Ambasadorul Republicii Cehe în Moldova, dl. Stanislav Kazecky, a subliniat importanța proiectelor de dezvoltare și cooperare pentru Moldova și a reiterat susținerea Republicii Cehe pentru țara noastră.

Au fost deschise două centre medico-sociale

Un rezultat major al inițiativei finalizate îl constituie deschiderea a două centre medico-sociale noi: la Ocnița și Vulcănești. Noile centre vor crește acoperirea geografică a serviciilor medico-sociale și a numărului de beneficiari care le pot accesa. Centrele au deservit deja peste 2100 de persoane.

„Ne dorim ca modelul de îngrijiri medico-sociale, promovat și implementat de către Caritas Cehia, să fie preluat în totalitate de sistemul public de sănătate din Republica Moldova” a menționat reprezentantul Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc, în cadrul conferinței de finalizare a proiectului.

Centrele medico-sociale au fost gândite pentru a sprijini beneficiarii să-și mențină autonomia funcțională și să-și poată continua viața în propria locuință, în demnitate și respect.

„Aceste centre sunt deocamdată unica metodă de a despovăra sistemul medical care nu reușește să facă față cererii mari de îngrijiri medico-sociale apărute într-o societate în care migrația tinerilor crește de la o zi la alta.” a adăugat Anastasia Vasiliev.

O nouă profesie în Moldova: Îngrijitor la domiciliu

Grație aceluiași proiect, Ministerele de resort au aprobat standardul de calificare pentru noua profesie de „Îngrijitor la domiciliu”, iar profesia de Îngirjitor la domiciliu a fost inclusă în Clasificatorul Ocupațiilor din Republica Moldova.

Noua ocupație va contribui la degrevarea sistemului de stat al serviciilor de îngrijire la domiciliu prestate persoanelor în vârstă sau vulnerabile. Standardul de calificare aprobat va permite instituțiilor acreditate să formeze specialiști în acest domeniu și urmează să fie inclus în programele de formare profesională inițială și continuă.

„ În Moldova, numărul persoanelor care necesită îngrijire pe termen lung la domiciliu este în continuă creștere. Acest lucru a sporit nevoia de a forma specialiști care să poată oferi îngrijire medicală și socială la domiciliu.” a explicat Mariana Negrean, directoare, CEMF „Raisa Pacalo” și specialist principal în cadrul Comisiei Nursing.”

Depășirea provocărilor pandemice

Așa cum durata proiectului a coincis cu pandemia de Covid-19, echipa implementatoare a proiectului a avut de înfruntat numeroase restricții impuse de noul context.

„A fost nevoie să ne reorientăm din mers. Am regândit rapid modul de operare al activităților așa încât fiecare membru să își poată continua munca în siguranță. Considerăm un adevărat succes faptul că am reușit să înfăptuim toate activitățile planificate în termen și că nimeni din echipă nu a avut de suferit.” a mărturisit Tamara Adașan, directoarea Homecare .

Vasile Vasiliev, directorul de țară Caritas Cehia a adăugat că sprijinul partenerilor și acțiunile concrete au facilitat depășirea numeroaselor provocări întâmpinate în timpul implementării acestui proiect care s-a suprapus cu pandemia de Covid-19.

Caritas Cehia va continua eforturile de accesibilizare a serviciilor de îngrijire și sănătate pentru persoanele vârstnice și vulnerabile din Moldova și va persista în intenția de a spori cât mai mult acoperirea geografică a acestor servicii.

loading...

Comments are closed.