Carnea făcută în LABORATOR. Ar rezolva sau nu problemele omenirii

Pork, Carne artificială, Laborator

Consumul de carne de pe planetă a ajuns la niveluri record. Fermele sunt supraaglomerate și există temeri că, în viitor, cererea va fi mai mare decât oferta. În aceste condiții, se pune întrebarea: reprezintă carnea artificială, creată în laborator, soluția salvatoare în această criză?

Dacă te învârți în cercuri de oameni vegetarieni, poate ai observat că majoritatea îți recomandă clipuri cu animale sacrificate la comun sau cu ferme supraaglomerate. Sunt locuri în care animalele și păsările sunt îndopate cu diverse antibiotice pentru a crește rapid și pentru a fi apoi sacrificate.

Sigur, poate că motivul pentru care persoanele care au renunțat la consumul de carne îți recomandă aceste imagini este pentru a te convinge să renunți și tu. Dar, dincolo de intențiile mai bune sau mai rele ale celor care denunță sacrificarea animalelor, realitatea nu poate fi ignorată.

Consumul de carne a crescut semnificativ în ultimii 50 de ani și trendul e unul care poate duce la foamete. Mulți experți vorbesc despre faptul că cererea va deveni mult mai mare decât oferta.

Cifrele nu mint.

Câtă carne se consumă la nivel mondial

Producția de carne este în zilele noastre de aproximativ cinci ori mai mare decât la sfârșitul anilor 60. Imaginează-ți că atunci se produceau anual 70 de milioane de tone carne. Datele oficiale arată că, în 2017, nivelul s-a dus la 330 de milioane de tone, datele fiind cele prezentate anul trecut.

Producția de carne la nivel mondial

Motivul principal e simplu: oamenii sunt mai mulți. Populația de pe planetă a crescut semnificativ, iar marile țări producătoare s-au văzut nevoite să susțină acest ritm.

La sfârșitul anilor 60, pe planetă locuiau aproximativ trei miliarde de oameni. În zilele noastre, suntem vreo 7,8 miliarde, iar numărul tot crește. Și nu numai creșterea populației a contribuit la consumul de carne în creștere. Un alt factor important e reprezentat de creșterea veniturilor.

Pe toată planeta, oamenii au devenit mai bogați, tehnologia s-a dezvoltat puternic, iar în jumătate de secol, venitul mediu la nivel mondial s-a triplat. Sigur că există pe planetă oameni care nu-și permit să consume atât de multă carne. Sunt țările sărace în care se face doar agricultură de subzistență. Etiopienii, de exemplu, consumă, în medie, doar șapte kilograme de carne, iar nigerienii aproximativ nouă kilograme.

E de aproximativ 10 ori mai puțin decât consumă un european.

Marii producători de carne au început să facă eforturi să susțină această creștere a consumului. S-a investit în ferme ultramoderne, păsările și animalele sunt sacrificate mult mai repede și asta a dat naștere la o serie de probleme. Prima dintre ele ar fi că majoritatea primesc diverse substanțe (antibiotice în cazul păsărilor) pentru a crește foarte repede și pentru a fi sacrificate într-un timp extrem de scurt.

E motivul pentru care, dacă arunci o privire pe Google Images, o să vezi că un pui de sacrificat prin anii 50-60 arăta mult mai slab și mai mic decât ceea ce găsești acum în supermarketuri. 

S-a spus atunci că fermierii, cu sprijinul Guvernului, au defrișat suprafețe mari de pădure pentru a face loc pentru pajiști de crescut vitele. Datele oficiale arătau că numărul incendiilor din Brazilia a fost mult mai mare în 2019 decât în anii trecuți. Și nu toate au fost cauzate de secetă.

În multe cazuri, intervenția fermierilor, care au nevoie de terenuri agricole pentru a-și crește animalele, a provocat defrișări ilegale prin incendiere. Un fenomen care n-a putut fi controlat și care a scăpat de sub control.

Față de aceeași perioadă a anului 2018, anul trecut s-au înregistrat cu 85% mai multe incendii.

Este carnea artificială soluția salvatoare?

Și uite așa ajungem la carnea artificială. Niște oameni și-au dat seama că, la un moment dat, producția de carne la nivel mondial va deveni mult mai mică decât cererea. Și s-au gândit să vină cu soluții alternative. Una dintre ele: carnea artificială, creată în laborator.

E un proces contestat de unii, dar apreciat de alții. Ultimii îl văd drept soluția care ar putea preveni foametea pe planetă. Există două mari companii care au investit masiv în cercetare și dezvoltare și chiar au venit cu produse din carne create în laborator, despre care spun că au același gust precum cele provenite de la animale și păsări.

E vorba de Impossible Foods și Meat Beyond.

De primii ai auzit probabil după ce au reușit să prezinte public, în urmă cu câțiva ani, primii burgeri din carne artificială. Cam prin aceeași perioadă, o altă firmă din Israel prezenta prima friptură de vită artificială. Procedeul prin care se obține carnea artificială nu e unul extrem de complex, dar e contestat de mulți.

Practic, este obţinută din câteva celule extrase de la un animal viu, care apoi ajung în laborator unde sunt hrănite și crescute într-un mediu care imită și creșterea unui animal. Așa se produce țesut muscular și așa a procedat firma din Israel. Cei care pariază pe carnea artificială susțin că mirosul și gustul sunt similare, iar cei care au încercat produsele n-au negat acest lucru. De cealaltă parte, Impossible Foods și Beyond Meat folosesc proteine artificiale din soia și mazăre.

Deocamdată, însă, astfel de produse sunt extrem de scumpe. Dar arată o direcție. Și, pe măsură ce tehnologiile vor evolua, prețul ar putea deveni accesibil pentru multe persoane care vor să înlocuiască mesele cu carne clasică, din diverse motive.

Carne de porc artificială

Îți spuneam că cei de la Impossible Foods au creat burgerii artificiali. Recent, au trecut la alt nivel și au prezentat la târgul CES din acest an și Impossible Pork, adică un produs bazat pe carne artificială de porc. Acesta e făcut din proteine din soia și arată, miroase și are gust similar asemănătoare cu carnea reală.

Impossible Pork - CES Las Vegas 2020
Impossible Pork – CES Las Vegas 2020

Dacă până acum, companiile din domeniu au mizat pe carnea artificială de vită, noul trend pare a fi cea de porc. Iar aceste companii țintesc spre Asia, acolo unde pesta porcină a făcut ravagii și a limitat drastic producția de carne de porc reală. Cea artificială ar putea reprezenta soluția.

Cerere în acest sens există, însă, și-n Statele Unite, acolo unde giganți din industria alimentară precum Kellogg și Nestle se uită cu atenție către acest tip de produse.

Din acest punct de vedere, carnea artificială se poate dovedi un pariu câștigător. Satisface și gusturile celor sunt împotriva creșterii animalelor doar pentru sacrificare și ale vegetarienilor. Mai mult, ar putea rezolva problema legată de riscurile la care se expune o planetă suprapopulată, care nu mai poate identifica resursele necesare pentru supraviețuire.

Dar nu toată lumea e de aceeași părere. Sunt medici care cred că aportul de proteine pe care oamenii și-l iau din carnea reală nu poate fi înlocuit cu nimic. Studiile demonstrează că, de-a lungul timpului, creierul oamenilor s-a dezvoltat tocmai datorită consumului de carne, mai exact când strămoșii noștri au început să vâneze.

Acest proces ar putea fi inversat, pe o perioadă extrem de lungă de timp, dacă produsele artificiale le înlocuiesc pe cele reale. Și mai e și problema legislației.

De ce carnea artificială ar putea să fie un experiment eșuat

Ca la orice alt experiment, există oameni care aprobă și alții care contestă. Dincolo de argumentele etice sau morale, cei care cred că aceste produse artificiale nu vor avea succes invocă anumite legi.

Companiile care fac carne artificială au declarat că se focusează în mod special pe Asia pentru a-și vinde produsele. Numai în China trăiesc peste un miliard de oameni, iar cererea pentru produse din carne este, evident, extrem de mare. Statul asiatic este, de altfel, cel mai mare consumator de carne la nivel mondial.

Numai că legile nu sunt similare precum cele din America sau Europa. Reglementările, mai ales cele din domeniul alimentar, sunt mult mai dure și, din acest punct de vedere, intrarea unor companii precum Impossible Foods și Beyond Meat în Asia s-ar putea dovedi extrem de complicată.

În primul rând, legislația privind produsele alimentare provenite din import este extrem de complexă în China. Proteinele care stau la baza cărnii artificiale, soia și mazăre, sunt clasificate diferit în Asia și au standarde diferite. Cu alte cuvinte, cele două mari companii pe care ți le-am menționat mai sus vând și nu prea vând același lucru. Sigur că produsul final e același. Dar elementul de bază e altul.

Mai mult, acestea sunt modificate genetic, ceea ce înseamnă că se supun și acestei legislații din domeniu. Guvernul de la Beijing e sceptic în privința acestor experimente și, deși producătorii susțin că produsele nu-s periculoase pentru oameni, ba din contră, există mari îngrijorări.

Mai sunt, de asemenea, și chestiunile religioase. În funcție de apartanența religioasă, mulți oameni de pe planetă refuză să consume un aliment sau altul.

Ceea ce fac acum Impossible Foods și Beyond Meat este, într-adevăr, ceva spectaculos. Numai că drumul până la momentul în care produsele lor vor fi consumate la scară largă este extrem de lung și anevoios.

Sursa: PlayTech.ro

Citește și: Povestea mai puțin știută a primului iPhone și de ce era aproape de eșec

Total
0
Shares
Total
0
Share