Alte știri

Cartea ”Reforma constituțională în Republica Moldova (evaluări și perspective)” a fost lansată în Parlament

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul a găzduit astăzi lansarea cărții ”Reforma constituțională în Republica Moldova (evaluări și perspective)”. Autorii lucrării sunt șeful Serviciului reprezentare la Curtea Constituțională din cadrul Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, Valeriu Kuciuk și ex-președintele Curții Constituționale, Victor Pușcaș.

La ceremonia de lansare, Valeriu Kuciuk a menționat că lucrarea ”Reforma constituțională în Republica Moldova (evaluări și perspective)” conține zece articole, care sunt dedicate reformei constituționale.

Coautorul cărții, fostul președinte al Înaltei Curți, Victor Pușcaș, a vorbit despre propunerile de modificare a Constituției, inclusiv despre redactarea mai multor articole, care se referă la procedura de dizolvare a Parlamentului sau consultările organizate de șeful statului pentru a propune o candidatură la funcția de premier al țării.

În cadrul evenimentului, autorii au prezentat și proiectul de lege-ferenda de modificare a Constituției, elaborat în cadrul activității Comisiei pentru reforma constituțională de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Comisia a fost formată în urma unui decret emis de fostul președinte al țării, Igor Dodon.

Acesta propune modificarea a 58 de articole din legea supremă a statului, completarea documentului cu șapte articole noi și excluderea articolului 106.2.  ”Noi considerăm că Înalta Curte trebuie nu numai să garanteze supremația Constituției, dar și să asigure protecția Constituției. Totodată, ea trebuie să garanteze și să asigure securitatea și stabilitatea constituțională”, a menționat Valeriu Kuciuk.

Un exemplar al cărții „Reforma constituțională în Republica Moldova (evaluări și perspective)”, cu autograful autorilor, se află în Muzeul Parlamentului. De asemenea, lucrarea poate fi găsită în versiune online, pe internet, la biblioteca Parlamentului și cea a Universității de Stat din Moldova.

loading...

Comments are closed.