Cașcaval gratuit. Cu ce se va ciocni Ucraina cumpărând energia electrică rusă

Importurile de energie electrică ar putea duce la scăderea producției interne și dependență sporită față de țara agresor, scrie presa din Ucraina.

În octombrie anul curent, cinci companii ucrainene au decis să achiziționeze energie electrică din Rusia – pentru prima dată de la 2015 până în prezent. Reamintim că până în 2015, energia electrică a fost cumpărată din Federația Rusă pur formal, dar în realitate doar traversa prin Ucraina spre teritoriul Crimeei ocupat de ruși. Acum, achiziția se realizează doar din motive comerciale. Conform Adevărului Economic, un număr de 5 companii au cumpărat 1,1 GW de linii electrice în secțiune: 301 MW au fost achiziționate de „De Trading”, proprietarul „Donbassenergo” Maxim Efimov, 250 MW de „Eru Trading” Yaroslav Mudrovo și Deila Peri, 249 MW primite de „TAS Energy of Ukraine” Sergey Tigipko, 199 MW – „D Trading”, membru al „DTEK” Rinat Akhmetov. Compania „United Energy”, care este asociată cu Igor Kolomoisky, a achiziționat, de asemenea, 100 MW.


Compania rusească „Inter RAO”, un operator de export și import de energie electrică, a confirmat presei ruse că Ucraina a început să importe energie după o pauză de patru ani.

Posibilitatea a fost oferită de un proiect votat de Rada Supremă ucrainească în septembrie, prin care permiteau companiilor să cumpere energie electrică nu doar de la țările care sunt membre ale Uniunii Energetice, cu alte cuvinte li s-a oferit posibilitatea să cumpere de la Belorusia și Federația Rusă.
Prețul pe care îl oferă acum Federația Rusă este de 3 ori mai mic decât prețul cu care cumpărau anterior Antreprenorii Industriali electricitatea din Ucraina.
Oliga Kosharnoi, media directorul asociației „Forumul Atomic Ucrainean”, consideră că prețul mic oferit acum de Rusia, nu face decât să pună în pericol independența energetică a Ucrainei, care din cauza cerinței scăzute, va fi nevoită să reducă producția în Centralele Termo-Electrice și cele Atomice, iar treptat Rusia va deține majoritate în raport cu necesitatea de energie electrică a Ucrainei.

Este de remarcat modul în care s-a schimbat atitudinea autorităților ucrainene față de importul de electricitate din Rusia. În noiembrie 2014, ministrul adjunct al Energiei, Vadim Ulidu, care a permis importul din Federația Rusă, a fost pur și simplu concediat de către premierul de atunci, Arseniy Yatsenyuk. În acest an, „permisiunea” pentru importul de energie electrică a fost prezentată în Rada Supremă pe 18 septembrie, a doua zi această lege a fost semnată de președintele Vladimir Zelensky, iar pe 23 septembrie a revenit la Rada Supremă cu semnătura sa și legea privind importul de electricitate a început să funcționeze pe 24 septembrie.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share