Cât aur are Republica Moldova? BNM oferă detalii despre rezervele statului

Rezervele de aur ale Băncii Naţionale erau, la sfârşitul lunii iulie, în valoare de aproape 54 milioane de lei sau aproximativ 3 milioane de dolari, conform cursului actual de schimb. Pe lângă metalul preţios, statul deţine şi o rezervă de bani în valută.

Deşi Banca Naţională nu anunţă cantitatea de aur deţinută, datele făcute publice ne permit să calculăm cu aproximaţie cât metal preţios se află în haznaua statului. Dacă ţinem cont de preţul unui gram de aur pur anunţat de Banca Naţională, de 725 de lei, deducem că în depozitele băncii centrale sunt păstrate aproape 74 de kilograme de aur.

Distribuit pe cap de locuitor, fiecărui cetăţean i-ar reveni puţin peste 15 lei. Stocul de aur este doar o mică parte din economiile totale ale ţării. La sfârşitul lunii trecute, Banca Naţională deţinea o rezervă valutară de aproape 2,5 miliarde de dolari.

Exprimată în monedă naţională, conform cursului actual de schimb, suma se cifrează la peste 44 miliarde de lei. Împărţită pe cap de locuitor rezerva valutară este de peste 700 de dolari sau aproape 13 mii de lei de persoană. Stocul statului de valută străină asigură, in cazul unor situaţii excepţionale, necesarul pentru trei luni de import.

Total
0
Shares
Total
0
Share