Cât costă în dolari reunificarea Moldovei cu Transnistria? Calculul experților

separatism moldova, transnistria

Reunificarea Moldovei şi Transnistriei ar putea costa 5 miliarde de dolari şi trebuie să fie finanţată de Rusia, SUA şi Uniunea Europeană. Această opinie a fost lansată miercuri, la Chişinău, la prezentarea raportului “Moldova-Rusia: Căutarea opţiunilor de stabilire a unei cooperării egale şi reciproc avantajoase”.

Potrivit agenţiei Infotag, prezentând documentul, directorul Institutului de Politici Eficiente, Vitalie Andrievschi, a spus că experţii independenţi au pregătit propria viziune de soluţionare a confruntării dintre cele două maluri ale Nistrului. “Relaţiile dintre Chişinău şi Moscova au cunoscut diferite etape: de la prietenoase şi reciproc avantajoase la arhidificile, prin care trec astăzi ţările”, a spus el.

În opinia sa, un punct dureros este prezenţa militară în Transnistria a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), cu depozitele de muniţii, şi refuzul Moscovei oficiale de a le evacua. “După ce, în 2006, Moldova a ales calea dezvoltării europene, Rusia a început activ să se opună acestui lucru prin anumite acţiuni. Printre acestea se numără: embargoul asupra exportului de vinuri moldoveneşti şi a produselor agricole în Federaţia Rusă, implicarea în procesele politice din Republica Moldova, susţinerea deschisă a regimului separatist din Transnistria, ameninţări înalţilor oficiali ruşi la adresa colegilor de la Chişinău”, a spus analistul.

El presupune că Moscova se teme de apropierea Moldovei de UE şi NATO, mai ales că Chişinăul se comportă într-un mod de sine stătător, refuzând să permită intrarea în ţară mai multor diplomaţi şi jurnalişti ruşi, pledând pentru retragerea GOTR de la tribuna ONU. “La rândul său, Chişinăul solicită retragerea trupelor ruse, demilitarizarea completă a regiunii, respingerea oricărei asistenţe a Moscovei pentru regimul separatist de la Tiraspol, renunţarea la implicarea în procesele politice în interiorul republicii”, a spus Andrievschi.

vitalie andrievschi

În opinia sa, tensiunea în relaţiile dificile dintre părţi ar putea fi eliminată dacă procesul de negocieri pentru soluţionarea conflictului va avea loc nu în formatul actual “5+2”, dar în formatul “1+1”, referindu-se la Chişinău şi Moscova.

“Am numit acest scenariu “Planul A”. Există sensul de a adopta un plan concret pentru retragerea GOTR şi evacuarea muniţiilor de la Cobasna, stabilind un termen de doi ani. Referitor la obiectele explozive care nu pot fi evacuate, aici se pot implica şi donatorii internaţionali, care vor achiziţiona echipament pentru reciclare. Se zice că lichidarea totală a armelor şi muniţiilor inutile va costa până la $30 mil.”, a explicat politologul.

El consideră că negocierile Chişinăului şi Moscovei privind reglementarea transnistreană nu trebuie să fie legate de retragerea trupelor şi muniţiilor. “Separat putem vorbi despre statutul pacificatorilor. Deocamdată, aceştia rămân până la stabilirea unui statut reciproc acceptabil al Transnistriei în Moldova unită. Ar fi real ca în funcţiile administrative să fie numite funcţionari aleşi, dar nu desemnaţi după bunul plac al Chişinăului şi Tiraspolului. Pentru perioada de tranziţie de doi-trei ani, aceşti viitori manageri ar trebui să fie aleşi în conformitate cu reglementările ONU”, consideră politologul.

Potrivit lui, există un plan de acţiuni “B”, care prevede că autorităţile de la Chişinău declară Rusia ca fiind “ocupant” şi cere comunităţii internaţionale să aplice cele mai severe sancţiuni.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share