Lifestyle

Cât costă să-ți faci arborele genealogic

Pinterest LinkedIn Tumblr

Arborele genealogic este istoria ta și a familiei tale. Făcând un arbore genealogic înțelegi câți oameni au trăit în lume pentru ca să apari tu. Strămoșii tăi au trăit în diferite epoci, au purtat diferite poveri, s-au bucurat de viață, au născut copii, au plâns și au cântat.

Și cel mai uimitor este faptul că o parte din ei trăiește în tine. Făcând un arbore genealogic descoperi istorii și personalități nebănuite: la urma urmei, fiecare familie are propriile sale personalități minunate, eroi cu care poate ai vrea să te asemeni.

Tot mai multe persoane de la noi își fac arborele genealogic. Unii apelează la specialiști, alții o fac de sine stătător, mergând la Arhiva de Stat a Republicii Moldova. Dar cât costă crearea unui arbore genealogic de către un specialist și cât costă să-l faci de unul singur? Cât timp ar putea să-ți ia și care ar putea fi capcanele în care poți cădea?

Pentru început ar trebui să știi că întocmirea unui arbore genealogic începe cu colectarea datelor despre bunicii sau străbunici tăi. „Trebuie să faci o revizie a datelor despre familie de la rudele mai în vârstă. Aceasta înseamnă că, de exemplu, să întrebi de rudele tale de 50-60-70 de ani despre ceea ce cunosc ei despre rudele „în jos”. Apoi să le pui pe hârtie. Adică să faci arborele genealogic al familiei, cu mărturiile orale ale rudelor. Și neapărat ar trebui să faci mai repede acest lucru, cât mai sunt în viață rudele mai în vârstă”, explică istoricul Veaceslav Stavilă.

Dacă ai decis să-ți faci cu puterile proprii arborele genealogic, te așteaptă o muncă de detectiv, cu multe ore în Arhiva de Stat, dar și cu multe noi descoperiri. Cel mai important – aceasta va fi gratis. Un aspect important, pentru a merge și avea acces la Arhiva de Stat trebuie să-ți faci o programare. Din cauza situației pandemice, are loc fluidizarea persoanelor din interiorul clădirii, de aceea programarea ar trebui făcută din timp. De exemplu, solicitând o programare astăzi, 3 februarie, nouă ni s-a propus data de 10 februarie.

Un alt aspect – în sala de documentare vei avea registrul cerut, însă ar trebui să știi că în cercetare ta nu vei putea conta pe ajutorul responsabililor de acolo. Adică, colectarea și verificarea corectitudinii datelor va trebui să o faci de sine stătător. Și nu în ultimul rând, dacă faci arborele genealogic cu forțele proprii ar trebui să știi că el ar putea să dureze mult timp, mult mai mult decât câteva luni. Așa că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, să te asiguri că ai timp suficient pentru a duce la capăt și să-ți pregătești vreun stilou și caiet pentru însemnări.

O altă opțiune ar fi să apelezi la un specialist. De obicei, aceștia sunt istorici, care știu cum să caute dosarele de la Arhiva Națională și să evite erori la întocmirea arborelui genealogic. În plus, specialiștii pot să-și facă arborele genealogic al familiei tale pe o perioadă mult mai mare într-un anumit termen. Întocmirea unui arbore genealogic de către un specialist costă 250 de euro. Aceasta va include strămoșii tăi de 300 de ani și va fi făcut într-un termen de trei luni.

sursa: Moldova.org

Citește și: Ministrul Sănătății britanic: Campania de vaccinare este inspirată din filmul „Contagion”

loading...

Comments are closed.