Cât de periculoasă este guma de mestecat pentru sănătate? Ce spune medicul

Un grup de stundenți din Mexic au inventat guma antistres, inventii 2018, stiinta secolul 21, guma de mestecat 

Mii de oameni consumă în fiecare zi gumă de mestecat. Unii îşi doresc o respiraţie mai proaspătă, alţii dinţi mai curaţi sau chiar mai albi. Alţii preferă să facă baloane şi au acest obicei din anii copilăriei. Nu toţi ştiu, însă, care sunt efectele benefice reale ale acestui produs, cât timp este bine să fie mestecat şi ce pericole apar atunci când este consumat în exces.

1. Se consumă numai după masă  „Guma de mestecat are efecte pozitive asupra organismului nostru doar atunci când este consumată imediat după masă şi atât. Este indicat ca după cel mult 30 de minute să ne oprim pentru că din acest punct devine un exces, iar acţiunea gumei asupra organismului devine dăunătoare. Consumată după masă ea neutralizează ph-ul acid din gură şi ajută la curăţarea dinţilor de restul de mâncare“, explică stomatologul.

2. Mit: guma de mestecat protejează dinţii de carii „Este aproape adevărat, dar nu guma este cea care previne apariţia lor, ci saliva produsă de mestecatul gumei. În momentul în care mestecăm gumă, creierul nostru primeşte semnalul că începe procesul de digestie, iar acesta produce saliva de calitate care ne ajută să digerăm mâncarea mult mai repede şi tot aceasta şi spală dinţii de resturile de mâncare“, spune specialistul.

3. Provoacă apariţia gastritei şi a ulcerului  „Consumată în alte momente şi nu imediat după masă, guma de mestecat provoacă efecte negative asupra corpului. Creşte aciditatea în gură, care dezvoltă un mediu propice apariţiei cariilor. Atunci când mâncăm guma doar de plăcere, noi îi transmitem corpului nostru mesajul că trebuie să producă suc gastric pentru că începe procesul de digestie, dar în stomac nu va exista nimic. Şi uite aşa apar problemele gastrointestinale: gastritele, care, netratate, se transformă în ulcer şi aşa mai departe“

4. Alege întotdeauna guma fără zahăr „În momentul de faţă, pe piaţă găsim tot mai puţine variante de produse care să conţină zahăr, dar este important să verificăm ce scrie pe pachetul de gumă de mestecat atunci când îl cumpărăm. Ideal ar fi să nu conţină nici coloranţi pentru că riscăm să pătăm dinţii. Obligatoriu să nu conţină zahăr. Este suficient că supunem dantura la un stres inutil atunci când mestecăm de plăcere gumă, dar, dacă mai şi alegem una care conţine foarte mult zahăr, acesta ne va ataca dinţii, în timp“, subliniază specialistul.

5. Nu există gumă de mestecat care să albească dinţii „Albirea dentară se realizează doar în cabinet sau acasă folosind kit-urile recomandate de medicul stomatolog. Substanţele care sunt conţinute de aceste geluri care albesc dinţii sunt foarte puternice şi, dacă nu sunt aplicate corespunzător, pot duce la arsuri gingivale. Nicio gumă omologată de instituţiile internaţionale stomatologice nu conţine substanţe care să albească dinţii pentru că ar afecta întreg organismul. Ca să nu mai spunem că, în cazul celor care mestecă gumă de dimineaţa până seara, observăm deformări ale maxilarului şi ale danturii. De multe ori, nici lucrările noastre realizate în cabinet nu rezistă dacă sunt supuse constant în faţa acestui stres inutil“

Total
0
Shares
 
Total
0
Share