Alte știri

Câți bani a investit Primăria Chișinău în spitalele municipale de la începutul pandemiei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primăria Chișinău a investit mult în spitalele municipale, în contextul Covid-19. Primarul general Ion Ceban afirmă că în pofida condițiilor de pandemie municipalitatea are grijă de îmbunătățirea condițiilor de acordare a asistenței medicale pacienților și lucrătorilor medicali.

„Am investit în infrastructura mai multor spitale, am deschis noi secții și am reparat și dotat instituțiile medicale. Astfel, recent a fost finalizată și reparație capitală în două secții medicină de familie din cadrul AMT Centru. Deoarece pe parcursul mai multor zeci de ani nu s-a investit anterior în reparația secțiilor Medicina de Familie, au fost demarate lucrări extinse de reparații: schimbarea rețelelor, ușilor, reparația sălilor de tratament, birourilor medicilor de familie, unde sunt consultați pacienții și alte încăperi – sălile de triaj, zonele de așteptare pentru pacienți”, a declarat Ceban.

Edilul a punctat că pentru aceste lucrări, primăria a alocat 1,5 milioane de lei. Echipe ale medicilor de familie și pacienții care vin la AMT Centru, de astăzi, vor activa în spații renovate, cu condiții igienice adecvate, un mediu ambiant confortabil și plăcut.

Ceban mai spune că între timp s-au început reparațiile acoperișurilor la ambele blocuri ale AMT Centru – la fel, cu fonduri alocate de PMC.

„Am prioritizat în 2021 investițiile în secțiile de Terapie Intensivă a spitalelor municipale și în Medicina de Familie – doua domenii esențiale în lupta pandemică și protejarea sănătății locuitorilor din municipiu: am alocat peste 10 mln lei pentru secția ATI de la “Sf. Treime” organizata de la zero, recent am alocat 6 mln lei pentru reparații în blocul chirurgical la spitalul „Gh. Paladi”; am alocat sursele necesare la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie pentru organizarea de la zero a unei secții de Terapie Intensiva pe 6 paturi, 2,5 mln lei pentru acoperișuri noi la Spitalul Clinic Municipal “Sf. Arh. Mihail” etc”, a declarat Ceban.

Edilul afirmă că va asigura finanțarea pentru reparațiile infrastructurilor critice din cadrul celorlalte Asociații Medicale Teritoriale și secțiilor de Asistență Medicală Primară.

„Sistemul de sănătate municipal este un sistem puternic si bine organizat. Vom consolida prioritar potențialul acestui sistem pentru servicii medicale calitative și sănătatea deplină a chișinăuienilor. Și să nu uităm, avem nevoie prioritar la fel să investim în prevenirea bolilor și sigur în tratarea maladiilor”, a conchis Ceban.

loading...

Comments are closed.