Directorul general al întreprinderii române Transgaz, Ion Sterian, declară că debitul gazoductului Ungheni-Chișinău va fi între 1,5 și 2,2 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Potrivit lui, acest volum depășește consumul anual de gaze al Republicii Moldova, care este de circa un miliard de metri cubi pe an.
Ion Sterian dă asigurări că gazoductul se va construi până la finele anului 2019. Potrivit lui, Transgaz dispune de suma de până la 90 de milioane de euro, pe care o va investi în construirea gazoductului Ungheni-Chișinău. Construcția gazoductului va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze în Republica Moldova. „Conducta va avea circa 120 de kilometri, trece prin patru raioane, va alimenta toată populația din aceste regiuni, care vor fi racordate la rețeaua de distribuție”, a adăugat omul de afaceri.
De săptămâna asta, urmează transformarea întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz în societate cu răspundere limitată. Ulterior, lucrările de construcție a gazoductului vor fi scoase la licitație și vor fi selectate companiile care vor efectua diferite lucrări. La licitații pot participa atât companii din UE, cât și din Republica Moldova. Ion Sterian estimează semnarea contractelor pe la mijlocul lunii octombrie. „După aceea, imediat va avea loc semnarea ordinului de începere pentru execuția lucrărilor și a implementării gazoductului. În așa fel, la sfârșitul anului 2019, lucrările să fie finalizate”, a declarat directorul Transgaz.
După construirea gazoductului, infrastructura de gaze din Republica Moldova se conectează la structura de gaze din România, care este interconectată cu cea din Europa și în Moldova pot ajunge gaze și din Marea Caspică, și din Marea Nordului, și din nordul Greciei, și din Norvegia.