Câțiva concurenți electorali au fost sancționați de către CEC pentru nerespectarea prevederilor legale despre finanțarea campaniei electorale

Comisia Electorală Centrală a luat act, în ședința de astăzi, de datele din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024, la situația din 3 mai 2024, prezentate de concurenții electorali.

În context, CEC a aplicat sancțiune sub formă de avertisment concurenților electorali: Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „ŞANSĂ, Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei și Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE”, pentru neglijarea obligației de a respecta prevederile Codului electoral în ceea ce privește informarea și prezentarea în termenul stabilit a informațiilor și rapoartelor privind gestiunea financiară.

Comisia va informa Banca Națională a Moldovei și a atenționat instituția bancară în care își are deschis contul cu mențiunea „Fond electoral” un concurent electoral despre neprezentarea de către bancă în termenul stabilit a rulajului mijloacelor bănești și soldul pe contul bancar special.

Amintim că astăzi se aleg primarii în: comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova, satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia și o nouă componență în consiliile locale din: satul Cairaclia și comunele Salcia și Cealîc, raionul Taraclia, precum și din satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia.

Alegeri parțiale pentru funcția de primar au loc în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru o nouă componență a consiliului local al comunei Cealîc, raionul Taraclia.

Astfel, până la ora 15:00, la vot s-au prezentat, în total, 2839 de alegători, ceea ce reprezintă 26,3 % din numărul celor incluși pe listele electorale.

Localitățile cu cea mai ridicată prezență la vot sunt Hănăsenii Noi din raionul Leova, și Bucovăț, din raionul Strășeni, unde, până la această oră, se atestă o rată de circa 33 și, respectiv 30,3 la sută.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Astfel, din cele 9 localități unde astăzi au loc alegeri, în 6 se înregistrează o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce a permis CEC-lui să anunțe că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile.

Total
0
Shares
Total
0
Share