Social

Cazul Caracal: Răspunsul de la FBI lovește în DIICOT

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mult aşteptatul răspuns de la FBI în „Cazul Caracal” a ajuns la DIICOT: „nu se poate extrage nici ADN-ul mitocondrial din oasele găsite în lizieră pentru că acestea sînt extrem de calcinate”! Deşi era previzibil acest rezultat după analiza de la INML, răspunsul FBI este devastator pentru anchetatorii DIICOT, întrucît aceasta era ultima speranţă a lor de a mai susţine că Luiza Melencu a fost ucisă de Gheorghe Dincă, scrie Cotidianul.ro

Expresia oasele sînt „extrem de calcinate” îi pune în mare încurcătură pe anchetatori, căci ei sînt obligaţi acum să demonstreze că în acel celebru butoi Dincă putea să obţină cu cîteva „lemne scurte”, de care vorbea în declaraţia sa de recunoaştere, o temperatură care să ducă la super-calcinarea unor oase umane.

Povestea acestor oase a început în 5 august 2019, cînd, după declaraţia controversată a lui Gheorghe Dincă, anchetatorii au descoperit într-o lizieră de lîngă Caracal mai multe fragmente osoase şi cenuşă, despre care inculpatul spunea că aparţin „celeilalte fete”, fără a o indica pe Luiza Melencu!

INML a stabilit în 13 august că oasele ar aparţine unei fete între 15-19 ani, dar că „sunt altele decât cele ce s-au individualizat anatomic printre resturile scheletale descoperite în urma percheziţiei domiciliare efectuate la data de 27.07.2019 la locuinţa inculpatului Dincă Gheorghe”, adică nu sînt ale Alexandrei Măceşanu. Atunci, deşi INML nu a precizat persoana căreia i-ar fi aparţinut acele oase, anchetatorii au presupus că ar fi vorba de Luiza Melencu şi au făcut toate eforturile de a demonstra această variantă, în ciuda faptului că în spaţiul public căştiga teren teroia plantării acelor oase în lizieră, precizîndu-se că era imposibil ca oasele şi cenuşa să mai rămînă în acel loc, în ciuda intemperiilor înregistrate în zonă (vînt puternic, ploi şi chiar inundaţii) în cele patru luni care trecuseră de la dispariţia Luizei.

Aşa se face că, în ziua de 27 septembrie, DIICOT a dispus ca mama Luizei să dea o nouă probă ADN care să fie trimisă la FBI, iar la opoziţia acesteia, de teamă că proba va fi plantată undeva chiar de către anchetatori, curtea familiei a fost invadată de mascaţi, iar Monica Melencu a fost amendată cu suma de 5.000 RON.

Răspunsul de acum al FBI, pe care anchetatorii se pare că l-au primit de ceva timp, poate fi explicaţia dosarului de viol, deschis tot pe marginea unei declaraţii a lui Gheorghe Dincă (publicată „pe surse” într-un ziar de cancan), în care este implicat şi acel personaj cunoscut sub numele „Fane”, dar care neagă tot ce declarase Dincă.

În acest dosar de viol, anchetatorii au început deja urmărirea penală, încălcînd cu bună ştiinţă prevederile art. 218, al. 5 din Codul penal, care prevede expres că „Acțiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) și alin. (2) se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”, or este absurd să se creadă că Luiza Melencu a depus o asemenea plîngere!

Aşadar, răspunsul de la FBI, care ar fi trebuit să însemne o gură de oxigen pentru anchetatorii DIICOT, devine acum o lovitură năpraznică pentru ei, căci le dispare, practic, ultima speranţă în dovedirea morţii Luizei Melencu! Mai mult decît atît, revine în saţiul public, în acest fel, teoria răpirii fetei pentru a fi aruncată într-o reţea de prostituţie, şi, pe cale de consecinţă, subliniază felul defectuos al anchetei de după declararea dispariţiei acesteia, cînd anchetatorii nu au urmărit decît varianta crimei, în loc să extindă cercetările pentru a afla unde este Luiza şi ce s-a întîmplat cu ea în cele opt luni de la dispariţie!

Mulţi s-au întrebat de ce anchetatorii au apelat la FBI, deşi aveau deja un rezultat de la INML, iar noi am presupus chiar că această analiză ar fi avut ca scop îndepărtarea cazului de la Caracal de legăturile care se puteau face cu „Operaţiunea Deveselu” din anii trecuţi.

Răspunsul acesta neutru al FBI, că nu se poate extrage nici ADN-ul mitocondrial, are o explicaţie logică. Dacă ar fi fost ferm, că oasele aparţin Luizei, ar fi putut fi interpretat ca susţinere a anchetatorilor DIICOT, mai exact a variantei „monstrului singuratic”, şi, deci că nu ar fi vreo legătură cu dispariţia fetei într-o reţea care furniza fete pentru Deveselu. Iar dacă ar fi fost ferm, în sensul că oasele nu aparţin Luizei, iar fi pus în încurcătură şi mai mare pe anchetatorii români, căci ar fi vorba despre o a treia victimă! Aşa, însă, cu acest răspuns neutru, FBI i-a lăsat descoperiţi pe procurorii DIICOT, obligîndu-i să găsească singuri răspunsul la întrebarea: ce s-a întîmplat cu Luiza şi, mai ales, unde este ea.

Din păcate, anchetatorii DIICOT cad iarăşi din lac în puţ. Avînd de cîteva zile acest răspuns de la FBI, aveau nevoie de ceva care să diminueze rezultatul de la FBI şi aşa a apărut declaraţia lui Dincă referitoare la violul pe care l-a săvîrşit împreună cu „Fane”. Nu este întîmplător că exact acum a apărut această declaraţie, pe care Gheorghe Dincă ar fi scris-o în celulă, dar pe care n-a putut s-o susţină la auiderea la care participau şi avocaţii, declaraţie pe care „Fane” a negat-o mereu!

Am mai spus-o şi repet: peste două săptămîni, procurorii pot cere pentru ultima oară prelungirea mandatului de arestare pentru Gheorghe Dincă, întrucît pe 27 ianuarie expiră termenul de şase luni cît poate fi ţinut în arest preventiv fără să fie trimis în judecată, şi au nevoie de un alt dosar în care să se emită un alt mandat de arestare, altfel va fi pus în libertate sub o altă măsură preventivă (arest la domiciliu, interdicţia de a părăsi localitatea sau ţara).

Tocmai pentru a evita acest dezastru de imagine, a fost inventat acest dosar de viol care, culmea coincidenţei, a fost deschis exact acum, cînd a venit răspunsul de la FBI! Este, deci, cît se poate de clar că răspunsul de la FBI, în loc să lămurească ceva din „Dosarul Caracal”, încurcă şi mult ancheta, subliniind încă o dată modul absolut defectuos în care s-a desfăşurat chiar din prima zi, de cînd Alexandra a sunat la 112.

Mi-e teamă că, în loc ca ancheta să fie pusă pe făgaşul normal, adică să ia în calcul toate variantele posibile, va fi dusă iarăşi în cine ştie ce fundătură. O dovadă în acest sens este şi faptul că acea confruntare dintre Dincă şi „Fane” n-a mai avut loc miercuri, fiind anulată exact atunci cînd presa a dezvăluit ce conţine rezultatul de la FBI! Acea confruntare putea să scoată la iveală atît minciunile lui Gheorghe Dincă, cît, mai ales, faptul că multe declaraţii ale sale, de fapt, nu-i aparţin în totalitate!

Timpul, însă, trece în defavoarea anchetatorilor, iar interesul public despre acest caz nu dă semne că s-ar putea stinge, aşa încît este de aşteptat ca în zilele următoare să mai fie inventat ceva care să diminueze efectele posibilei puneri în libertate a lui Gheorghe Dincă. Oricum, o trimitere în judecată pe probele deja existente la dosar reprezintă un risc major pentru procurorii DIICOT, care ar putea fi devastator dacă nu va fi găsit un judecător la camera preliminară, de pe „culoarul” de care vorbea generalul SRI Dumbravă, care să le dea dreptate şi să decidă începerea procesului.

Dar, atunci, tot ce este în dosar va deveni informaţie publică şi întreaga opinie va afla pe ce s-a construit acest dosar dramatic, în care s-au petrecut o mulţime de nereguli din partea instituţiilor statului, care, în mod normal, nu pot rămîne fără consecinţe.

loading...

Comments are closed.