Alte știri

Cazul Gaudeamus – dacă Andrei Năstase luptă pentru conservarea patrimoniului arhitectural, de ce nu întoarce statului clădirea sediului Platformei DA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Demolarea „podnavețului” cultural Gaudeamus reprezintă pentru Andrei Năstase o mică oportunitate de a urla în continuare despre binomuri, trinomuri, paralelepipiduri, pentagoane, hexagoane şi ecuații politice populiste de gradul 1. Aceasta este punctul de vedere al activistului civic Teodor Bucătari, moldovean stabilit cu traiul în Marea Britanie. Tânărul consideră că Năstase nu are nici o viziune de primar sau de jurist ce trebuie de făcut mai departe cu terenul de la 40 de ani, principalul scop este să fie înconjurat de jurnaliştii de la JurnalTV şi să trâmbițeze la adresa lui Plahotniuc.

„Am privit o bucată din live-ul matinal de la 40 de ani. Năstase parcă se află în rol de robot şi este setat să vorbească întruna despre Plahotniuc, iar orice întrebare incomodă şi concretă o ignoră apelând la termenul „provocare”. La un moment dat, o jurnalistă, probabil obosită şi chinuită psihologic de aberațiile lui Năstase, îl ghionteşte pe cameraman şi-l îndeamnă să îndrepte obiectivul la reprezentanții companiei de construcție care deține în proprietate terenul de la Gaudeamus”, a scris Bucătari pe Facebook. 

Ideologii pro-menținere şi răscumpărare a clădirii Gaudeamus vorbesc despre o eventuală modernizare a edificiului într-un centru cultural multifuncțional, care să conțină ateliere pentru regizori, săli de proiectare a filmelor, încăperi pentru ocupații de dansuri şi studii actoriceşti, etc.

„Pe ce bani v-a fi răscumpărată şi modernizată cladirea – ideologii, activiştii şi trubadurii civili tac mâlc. Totul se rezumă la păstrarea vechiturii de clădire cu orice preț. Dacă tot vrem să construim o societate culturală puternic dezvoltată, cu spații multifuncționale de dezvoltare spirituală a cetățenilor, nu văd nici o problemă de ce primăria nu s-ar apuca să reîntoarcă în proprietatea statului sediul PPDA, aflat pe strada 31 august, care, in raport cu claia de cărămide a Gaudeamusului, chiar reprezintă o bijuterie arhitecturală istorică şi un monument de stat. Ce bine s-ar lipi în sediul PPDA o mini-bibliotecă sau o librărie care să trezească în subconştientul moldovenilor dragostea față de lectură”, a comentat Teodor Bucătari.

Mai există un aspect vis-a-vis de clădirea sediului PPDA. Fratele lui Andrei Năstase a privatizat clădirea cu grave derapaje juridice şi conform schemelor tradiționale ale mafiilor imobiliare locale. Linişte în sânul presei de garde a societății moldoveneşti… subiectul reprezintă un tabu.

loading...

Comments are closed.