Cazul lui Timur Ivanov, adjunctul lui Șoigu: Ce se știe despre cei arestați

În imagine: Serghei Borodin, Timur Ivanov, Alexandr Fomin
 

În data de 25 aprilie, un tribunal din din Moscova a emis mandat de arest pentru al treilea inculpat în cazul unei presupuse mită, pe care, conform anchetei, ar fi primit-o adjunctul ministrului Apărării al Rusiei, Timur Ivanov, și omul de afaceri Serghei Borodin. Alexandr Fomin, coproprietarul companiei “Olympstroi” – un subcontractant important al Ministerului Apărării – a fost pus în detenție preventivă până la 23 iunie, a informat serviciul de presă al instanțelor de jurisdicție generală din Moscova, informează BBC.

Principalul inculpat este Timur Ivanov, adjunctul ministrului Apărării.

Cazul penal al lui Timur Ivanov a devenit cunoscut în seara zilei de 23 aprilie. Conform RBK, Ivanov a fost reținut la ora 17:00 în biroul său de serviciu. În acea zi, Ministerul Apărării găzduia o ședință a colegiului, la care au participat atât ministrul Serghei Șoigu, cât și Ivanov.

A doua zi, Timur Ivanov a fost arestat. La proces, el purta încă uniforma militară cu epoleți și plachete de ordin – o raritate pentru persoanele sus-puse în cazurile penale. Într-un videoclip în care este scos din clădirea tribunalului, Ivanov purta deja haine civile, iar pe încheieturile lui se puteau observa cătușe.

Potrivit avocatului său, Murad Musaev, Ivanov este acuzat că ar fi “furnizat asistență unor anumite companii subcontractante ale Ministerului Apărării”, iar în schimb, aceste companii “ar fi efectuat lucrări de construcții și reparații la obiective, presupus a fi aparținând lui Ivanov, fără plată”. El este acuzat conform articolului 290 alin. 6 din Codul Penal al Federației Ruse (obținerea de mită în sume deosebit de mari, până la 15 ani de închisoare). Ivanov nu și-a recunoscut vinovăția.

Timur Ivanov ocupă funcția de adjunct al ministrului Apărării din 2016 (începând cu 24 aprilie, a fost suspendat din funcție, a relatat TASS). El este descris ca un vechi cunoscut și colaborator al lui Serghei Șoigu: în anul 2012, Ivanov a fost viceprim-ministru în guvernul regiunii Moscova, pe atunci condus de Șoigu.

La Ministerul Apărării, Ivanov a supervizat marile proiecte de construcții militare din ultimii ani: reconstrucția distrugerilor provocate de invazia rusească din Mariupol, construirea catedralei principale a Forțelor Armate ale Rusiei, a cosmodromului “Vostochny”, a centrelor medicale ale Ministerului Apărării pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

Ivanov era cunoscut pentru stilul său de viață luxos cu mult înainte de arestare, așa că observatorii se îndoiau că motivul pentru urmărirea penală era chiar corupția.

În decembrie 2022, colegii lui Alexei Navalnîi au publicat o anchetă despre averea și finanțele vice-ministrului și fostei sale soții, Svetlana (potrivit autorilor anchetei, Ivanovii s-au despărțit în vara anului 2022). Ancheta se baza pe arhiva de e-mailuri a soției lui Ivanov. Echipa lui Navalnîi susținea că a obținut acces la aproximativ 8 mii dintre scrisorile ei, printre care erau facturi pentru achiziționarea de mașini scumpe, planuri pentru casele lor, documente pentru iahturi și vile în Europa, chitanțe pentru antichități și bijuterii, mii de fotografii, inclusiv de la petreceri luxoase cu participarea oficialilor ruși, cum ar fi purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Din anchetă reieșea că stilul de viață luxos al lui Timur Ivanov și al soției sale era finanțat și de companii care primeau contracte de la Ministerul Apărării al Rusiei, inclusiv compania “Olympcitystroy” (pe contul acesteia, de exemplu, construcția de centre medicale pentru Ministerul Apărării și blocuri de locuințe în Mariupolul ocupat).

Conform informațiilor furnizate de anchetatori, companiile afiliate cu contractorii Ministerului Apărării au construit, de asemenea, o reședință pentru Ivanov în regiunea Tver, pe malul Volgăi, și au renovat o vilă din secolul al XIX-lea din centrul Moscovei, înregistrată, conform afirmațiilor autorilor anchetei, pe numele șoferului lui Ivanov.

Pe 25 aprilie 2024, la un an și jumătate după publicarea anchetei, persoanele și companiile menționate în aceasta apar și în dosarul penal al lui Ivanov.

Cu toate acestea, potrivit ziarului “Kommersant”, baza dosarului penal împotriva lui Timur Ivanov sunt materialele “adunate la cel mai înalt nivel – în administrația de control a președintelui Rusiei”.

Presupusul complice al lui Ivanov este Serghei Borodin, un om de afaceri arestat în același timp cu Timur Ivanov și, de asemenea, acuzat de luare de mită, pe care mass-media l-au numit prieten și încredințat al adjunctului ministrului.

Potrivit anchetelor, tocmai Borodin a supervizat procesul de primire a “mitelor materiale” în cadrul “contractelor și subcontractelor pentru necesitățile Ministerului Apărării”. Nu s-a raportat dacă Borodin a recunoscut vina.

Borodin a fost menționat în anchetele colegilor lui Navalnîi și ale Centrului “Dosar” dedicate lui Timur Ivanov. Conform jurnaliștilor, Borodin conduce compania “Malaya Volga”, care a construit conacul pentru adjunctul ministrului în regiunea Tver (99% din această companie aparțineau subcontractantului Ministerului Apărării “Oboronspecstroy”, 1% – lui Borodin, au informat anchetatorii).

“Malaya Volga” deține un teren de 19 hectare pe care se află conacul pentru familia lui Timur Ivanov, se menționa în ancheta colegilor lui Navalny.

După cum notează RBK, o persoană numită Serghei Borodin a deținut anterior funcția de adjunct al șefului Departamentului de Înarmare a Ministerului Apărării. În iunie 2022, a fost reținut sub suspiciunea de furt de terenuri ale apărării și securității în Moscova și în regiunea Moscovei; după aceasta, conform “Kommersant”, Borodin a recunoscut vina și a cooperat cu ancheta, inclusiv “a relatat despre alte infracțiuni, care nu sunt legate de acest dosar penal”.

Al treilea arestat în cazul lui Timur Ivanov este omul de afaceri Alexandr Fomin, acuzat de oferirea de mită (articolul 291 alineatul 5 al Codului Penal al Federației Ruse, cu până la 15 ani de închisoare). Fomin este unul dintre coproprietarii companiei “Olympcitystroy”, un subcontractant important al Ministerului Apărării.

Potrivit surselor ziarului “Kommersant”, ancheta consideră că Ivanov “primea comisioane” de la Fomin, dar “nu în bani vii, ci în servicii – construcții și restaurări ale proprietății sale”.

În investigația din 2023 a Centrului “Dosar”, fostul constructor militar Serghei Hrabrykh a fost citat spunând: “Acum Sasha [Fomin] este „pungă“ [a lui Timur Ivanov] … dacă lui Timur îi trebuie ceva – sună la Fomin și îi spune: Sasha, cumpără”.

În investigația FBK (organizație extremistă recunoscută în Rusia și interzisă), se menționa că două persoane angajate la “Olympcitystroy”, una dintre ele fiind Fomin, dețineau compania “Oboronspecstroy”, iar aceasta, la rândul său, deținea “Malaya Volga” – compania care deține terenul din regiunea Tver pe care se presupune că a fost construită casa pentru Timur Ivanov.

“Olympcitystroy” a fost înregistrată în 2006. Compania a construit mai multe obiective importante pentru Ministerul Apărării, inclusiv clădiri ale corpului de cadeți militar din Omsk, școala militară Suvorov din Tver, școala militară navală Nakhimov din Murmansk și spitalul COVID din Sankt Petersburg. În Mariupol, distrus de trupele rusești în timpul ocupării, “Olympcitystroy” a construit “aproape tot” ca subcontractant al “Companiei de Construcții Militare”, a relatat “Dosar”.

“Construcțiile în teritoriile ocupate sunt afaceri foarte profitabile”, remarca publicația.

Pe site-ul “Companiei de Construcții Militare” a Ministerului Apărării al Rusiei au fost publicate mai multe articole despre premiile guvernamentale acordate conducerii “Olympcitystroy”; după arestarea lui Fomin, acestea au început să fie șterse, a observat “Agenția” (înregistrată ca “agent străin” în Rusia).

Conform “SPARK-Interfax”, în 2023, veniturile “Olympcitystroy” au fost de 65,389 miliarde de ruble, iar profitul net a fost de 10,877 miliarde de ruble, de aproape patru ori mai mare decât în anul precedent.

Total
0
Shares
Total
0
Share