CC a confirmat legalitatea interdicției de a vota pentru cei cu domiciliu schimbat înaintea alegerilor locale

Ieri, 12 septembrie, Curtea Constituțională a emis o decizie cu privire la interdicția de a vota la alegerile locale pentru persoanele care și-au schimbat domiciliul sau reședința temporară în ultimele trei luni anterior datei primului tur de scrutin. Curtea a reținut că interdicția nu afectează substanța dreptului de vot, susținând că aceasta are ca scop asigurarea integrității și corectitudinii alegerilor locale.

Decizia vine în contextul în care articolul 160 alin. (2) din Codul electoral stabilește această condiție pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile locale. Curtea Constituțională subliniază că această restricție este în concordanță cu avizul comun al Comisiei de la Veneția și al Biroului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului, care a fost adoptat în octombrie 2022. Această măsură are rolul de a contracara migrația electorală care poate submina principiile democratice în materie electorală.

Astfel, Curtea Constituțională a respins orice îndoială cu privire la legalitatea acestei restricții, susținând că aceasta este o măsură necesară pentru a menține integritatea procesului electoral și a preveni abuzurile.

Total
0
Shares
Total
0
Share